Miturile colicilor la bebeluși, demontate. Medic: Toți au colici, diferă intensitatea și percepția mamei

miturile colicilor la bebelusi. FOTO Pexels @ Lisa Fotios
Miturile colicilor la bebeluși demontate de pediatrul Ilinca Tranulis.

Medicul pediatru Ilinca Tranulis a demontat câteva dintre miturile legate de colicile bebelușilor, pe care părinții și bunicii le mențin în actualitate, deși nu sunt confirmate.

”Există două mari categorii de colici. De obicei sunt niște dureri abdominale pe care le poate avea oricine fără să aibă o semnificație foarte mare.

Totuși, panica părinților, când vine vorba de colicile bebelușilor, vine din faptul că mai există un tip de colici, la care nu se știe foarte bine cauza, copilul plânge foarte mult, seară de seară, sau aproape în fiecare seară, cam pe la aceeași oră și nu poate fi consolat cu nimic. Este hrănit, dormit, în brațe la mama și el totuși plânge.

Din fericire aceste colici sunt foarte rare, sub 5% dintre copii au aceste manifestări, și trec de la sine, cel târziu la 3 luni.

Restul colicilor, durerile abdominale sunt date, de la nou-născut până la adult, de acumularea de gaze în intestin. Și pentru ele avem tot felul de soluții”, a explicat pediatrul la ”Neatza cu Răzvan și Dani”, de la Antena 1.

De asemenea, medicul susține faptul că mamele își dau seama care este diferența între plânsul de foame, de somn sau de colici, însă nu chiar de la început.

”Își dau seama, dar nu din start. La început, în primele săptămâni, mamele cred că fiecare plâns este de foame. Așa se întâmplă în cultura noastră: orice plâns, aoleu, poate este de foame. Ceea ce de multe ori nu se întâmplă.

Și de multe ori asta duce la o supraalimentație a copilului, care și aceasta dă dureri de burtă”, mai spune pediatrul, subliniind că plânsul de colici este destul de ascuțit, mai mult, bebelușul își strânge picioarele la piept.

Miturile demontate de pediatru

Colicile apar la copiii hrăniți cu lapte praf. Acesta este un mit demontat de către pediatrul Ilinca Tranulis, care susține că pot apărea și la cei alăptați la sân.

”De multe ori copiii alăptați își găsesc mai repede confortul la sân și atunci s-ar putea să plângă mai puțin. Dar nu contează ce lapte primesc”, spune Ilinca Tranulis.

Colicile se tratează cu ceaiuri. ”Oferind ceva cald în burtică poate să ajute, iar unele substanțe din ceai pot ajuta. Dar, nu este recomandat să oferim ceai nou-născuților și sugarilor mici pentru că ei vor avea o senzație de stomac plin, de sațietate, și în loc să bea lapte care să îi hrănească își umplu burta cu o apă colorată care nu îi ajută.

Dacă vrem să oferim acele substanțe care știm că mai contribuie la calmarea colicilor le oferim sub formă de picături, care sunt mult mai concentrate și mai eficiente”, a mai spus pediatrul.

Colicile trec după botez. Medicul a demontat acest mit, susținând că nu are nicio legătură cu botezul bebelușului, cât să aibă legătură cu agitația mamei din acea perioadă, cu pregătirile, iar după acel moment lucrurile se relaxează, dar fără vreo legătură între cele două evenimente.

Toți bebelușii au colici. Pediatrul confirmă că toți bebelușii au colici, ”intensitatea variază și modul în care mama percepe aceste colici. Poate să plângă câteva secunde de mai multe ori pe zi sau poate să plângă intens, atunci când problemele digestive chiar sunt serioase”.

Înfășatul bebelușului alină durerile colicilor. Acesta este un alt mit pe care pediatrul îl demontează, în privința colicilor, mai mult, susține acesta nu este recomandat ca bebelușii să fie înfășați precum o sărmăluță. ”Este interzis înfășatul picioarelor, ca o sărmăluță. Înfășatul îl face în partea de sus a corpului, pentru că bebelușii au niște mișcări haotice, necontrolate, care îi agită suplimentar, dar nu le înfășăm și picioarele pentru că riscăm să scoatem șoldul din articulație și să facem mai mult rău decât bine”, mai spune medicul.

Intoleranța la lactoză, cauza colicilor. ”Intoleranța la lactoză este o chestie extrem de rară și extrem de gravă, iar de obicei apare la vârsta adultă. Foarte rar vorbim de intoleranță la lactoză la bebeluși, poate fi un exces de lactoză pe care i-l oferă mama prin laptele de început, durerile abdominale sunt mai intense, dar, pe de altă parte, alergia la proteina din laptele de vacă, cu care este confundată adesea, aceasta este destul de frecventă, și, da, sunt mulți copii care au dureri de burtă atunci când primesc prin laptele matern sau prin laptele praf proteina din laptele de vacă”, a mai spus medicul.

De asemenea, mai susține pediatrul, acest diagnostic îl poate pune medicul pediatrul, pe baza manifestărilor, respectiv alergologul, pe baza unor teste. 

Care sunt simptomele colicilor

Sugarul prezintă hiperexcitaţie şi plâns timp de 3 sau mai multe ore pe zi şi nu mai puţin de 3 zile pe săptămână, pe parcursul a cel puțin 3 săptămâni.

Din cauza colicilor intestinale infantile în timpul alimentaţiei sau postprandial își fac apariția următoarele simptome: țipăt puternic, pătrunzător; hiperemia feţei, paliditatea triunghiului nazo-labial; meteorism, picioarele lipite de abdomen, labele picioarelor reci; mâinile lipite de corp.

Medicii au identificat câţiva posibili factori favorizanţi: tehnici incorecte de alimentaţie, dezechilibre hormonale ale sugarului, colonizarea intestinală cu bacterii bune (dezvoltarea florei intestinale), fumatul mamei în timpul şi după sarcină, relaţia inadecvată între mamă şi copil sau suprasolicitarea copilului, care astfel devine nervos și iritabil, ceea ce poate afecta şi funcţia digestivă.

Vezi și: Miturile diversificării la bebeluși, demontate. Medic: Mărul cu biscuite, depășit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel