Mituri și realități despre detoxifierea ficatului. Cât de sigură este și cine ar trebui să o evite

detoxifierea ficatului Foto: Freepik @eddows-animator
În domeniul sănătății ficatului, există multe idei preconcepute despre beneficiile detoxifierii hepatice. Hepatologul Tinsay Woreta explică diferența dintre mituri și realitate.

Ficatul este principalul sistem de filtrare al organismului, fiind responsabil pentru transformarea toxinelor în deșeuri, curățarea sângelui și metabolizarea substanțelor nutritive și a medicamentelor. Este crucial pentru reglarea generală și menținerea sănătății ficatului. În ultimii ani, au apărut numeroase produse care promit să detoxifice și să curețe ficatul, să mențină funcția zilnică sau să repare ficatul deteriorat.

Hepatologul Tinsay Woreta, de la Johns Hopkins, demontează aceste mituri și evidențiază valoarea produselor de curățare în promovarea sănătății ficatului:

Detoxifierile hepatice sunt importante pentru menținerea zilnică a sănătății

Detoxifierea ficatului nu este recomandată pentru menținerea sănătății zilnice, deoarece nu este reglementată de FDA și nu a fost testată în mod adecvat în cadrul unor studii clinice. Deși s-a demonstrat că unele ingrediente comune din detoxifierea ficatului au rezultate pozitive, cum ar fi ciulinul de lapte și extractul de turmeric, nu există suficiente date din studiile clinice la om pentru a recomanda utilizarea lor de rutină pentru prevenție.

În plus, nu întotdeauna sunt benefice pentru sănătatea ficatului, iar detoxifierile nu s-au dovedit a scăpa organismul de daunele provocate de consumul în exces.

Detoxifierea ficatului este o modalitate sigură și sănătoasă de a pierde în greutate

Detoxifierile de ficat, adesea vândute ca produse pentru pierderea în greutate, nu sunt sigure și sănătoase. Datele clinice nu susțin eficacitatea acestora, iar unele suplimente alimentare pot dăuna ficatului din cauza leziunilor induse de medicamente, așa că trebuie folosite cu prudență.

Vezi și: Cum să îți îmbunătățești inteligența emoțională. Cele patru nivele ale inteligenței emoționale pe care să le cultivi

Foto: Freepik @MisN

Nu te poți proteja împotriva bolilor hepatice

Hepatologul Woreta susține că există măsuri de prevenire pentru a se proteja împotriva bolilor de ficat, printre care se numără evitarea consumului excesiv de alcool, menținerea unui indice de masă corporală sănătos și evitarea comportamentelor riscante, cum ar fi consumul de droguri ilicite sau sexul neprotejat.

Woreta recomandă ca bărbații să nu consume mai mult de trei băuturi pe zi, iar femeile să nu consume mai mult de două băuturi pe zi. În plus, hepatologul sfătuiește să nu se implice în comportamente riscante, cum ar fi consumul de droguri ilicite sau sexul neprotejat cu mai mulți parteneri.

Pentru bolile hepatice, este esențial să vă cunoașteți factorii de risc, cum ar fi consumul excesiv de alcool și un istoric familial de boli hepatice. Pentru hepatita C, este esențial să discutați cu un medic despre depistare, deoarece aproape 50% dintre pacienți nu știu că sunt infectați.

Alți factori de risc includ transfuzii de sânge înainte de 1992, consumul actual sau anterior de droguri ilicite, pacienții cu hemodializă, pacienții cu HIV, lucrătorii din domeniul sănătății înțepați de ace cu sânge infectat cu hepatita C și cei cu un istoric de tatuaje într-un cadru nereglementat.

Citește și: Combinarea postului intermitent cu exercițiile de intensitate ridicată. Formula ideală pentru pierdea în greutate

Curățarea ficatului poate corecta leziunile hepatice existente

Nu s-a dovedit că curățarea ficatului poate corecta leziunile hepatice existente, dar există și alte tratamente disponibile pentru cei afectați. Unele tipuri de boli ale ficatului includ hepatita A și B, care pot fi tratate cu vaccinuri și medicamente orale. Boala hepatică alcoolică necesită încetarea consumului de alcool pentru a permite ficatului să se regenereze și să se vindece, potrivit HopkinsMedicine.

Hepatita C poate fi tratată cu medicamente orale bine tolerate. Boala ficatului gras non-alcoolic este cel mai eficient prin pierderea în greutate, care scade grăsimea din ficat și inflamația cauzată de grăsime. Este esențial să înțelegem că epurările hepatice nu sunt singurele opțiuni de tratament pentru bolile hepatice.

Obezitatea nu crește riscul de boli hepatice

Obezitatea crește semnificativ riscul de a dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic, care poate provoca inflamație și fibroză și ciroză. Prevalența acestei boli este în creștere rapidă din cauza epidemiei de obezitate în creștere.

Se preconizează că va depăși hepatita C ca principală indicație pentru transplantul de ficat în următorii 30 de ani. Pentru a menține sănătatea ficatului, evitați consumul excesiv de alimente și alcool, mențineți o dietă sănătoasă și un regim de exerciții fizice și faceți un screening pentru factorii de risc ai bolilor hepatice. În cazul în care apar leziuni hepatice, colaborați cu un medic pentru a crea un plan sigur și sănătos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel