Mit spulberat: vitamina B1 nu înlătură țânțarii, însă un parfum de marcă american, da

Infectie transmisă de țânțari
Un mit conform căruia vitamina B1 ar putea îndepărta țânțarii a fost spulberat de oamenii de știință. În urma testelor însă, au descoperit un parfum de marcă american care face asta.

E sezonul țânțarilor și multe persoane se „luptă” cu ei în sezonul cald. Este cunoscut faptul că aceștia transmit mai multe boli, inclusiv malaria și virusul West Nile, motiv pentru care oricine vrea să-i îndepărteze.

Specialiștii spun că ei își găsesc gazdele mai ales prin simțul mirosului, astfel, cei mai eficienți repellenți funcționează - nu prin uciderea țânțarilor cu substanțe chimice, ci mai degrabă prin împiedicarea acestora de a se apropia de oameni.

Însă multă lume se întreabă de ce unii oameni atrag în mod natural țânțarii și altii nu? Toți avem procese chimice naturale care produc mirosuri care sunt atractive sau respingătoare pentru țânțari. Dăunătorii sunt, de asemenea, atrași de mirosurile dulci, cum ar fi parfumul floral, arată medicalnews.com.

O teorie sugerează că vitamina B1, cunoscută ca tiamină, ar schimba chimia sângelui și modifică mirosul, astfel încât îl face mai puțin atractiv pentru țânțari.

Un studiu fascinant în revista Journal of Insect Science realizat de cercetători din cadrul Department of Biology at New Mexico State University a recrutat voluntari care au avut cuajul să-și expună mâinile la țânțari fămânzi, după ce au folosit o varietate de repelanți împotriva insectelor (inclusiv un plasture de piele cu vitamina B). Rezultatele au fost uimitoare.

Repelanții cu DEET (N, N-dietil-meta-toluamidă) au redus nivelul atractivitatea pentru țânțari, cu cea mai mare marjă. Mai degraba decât uciderea lor, DEET face dificil pentru insecte să suporte mirosul greu, arată Agenția pentru Protecția Mediului (EPA), care continuă că este sigur pentru utilizare la adulți și copii.

Cel mai bun repelant, un parfum

Din repelanții non-DEET testați, unul cu ulei de eucalipt, lămâie și p-mentan-3-8-diol (o substanță chimică găsită în fructe, care miroase similar cu mentolul), de asemenea, a funcționat bine pentru a împiedica țânțarii să muște.

Însă, spre surpriza tuturor, plasturii cu vitamina B1 nu au îndepărtat țânțrii. Ei au folosit 300 de miligrame de vitamină B1, transferate prin piele dintr-un plasture, însă nu au reușit să îndepărteze insectele. Alte studii cu suplimente de vitamina B1 administrate pe cale orală au arătat rezultate incoerente. „Poate că acest lucru se datorează faptului că unii oameni au mai multe mirosuri naturale împotriva țânțarilor decât altele”, spun specialiștii.

Cercetătorii de la NMSU au găsit totuși o surpriză. Un parfum de marcă american, cu ingrediente necunoscute, a respins cel mai puternic țânțarii, pentru mai mult de două ore.

„Deci, cu toate că vitamina B1 nu a fost dovedită a fi cea mai eficientă pentru a respinge țânțarii, este puțin probabil să vă dăuneze dacă o încercați. Deși recomandarea zilnică obișnuită pentru vitamina B1 este de 1,1 până la 1,2 miligrame pe zi pentru femei și bărbați, dozele administrate pentru a proteja împotriva țânțarilor sunt în jur de 300 de miligrame pe zi”, mai arată cercetătorii. Cantitățile excesive, spun ei, sunt excretate în urină și în prezent nu există dovezi că dozele mari de B1 administrate pe cale orală sunt toxice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel