Mișcarea, sprijinul pancreasului. Cum să ai o glicemie NORMALĂ în ”LUPTA” dintre insulină și hormoni

Miscarea sprijinul pancreasului - FOTO: Pexels
Mișcarea fizică, împlicată în ”lupta” dintre insulină și hormonii de contra-reglare.

”Zahărul, adică glucoza din sânge înseamnă energie, iar grăsimile de rezervă ard la focul glucidelor, adică la focul zahărului. În acest circuit intră în mod normal mișcarea”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic la ”Doctor de Bine” de la PRO TV.

Mai mult, lipsa mișcării poate produce fenomene anormale asupra organismului. Astfel, orice aliment consumat se transformă în glucoză, iar sub această formă ajunge în sânge. Însă pentru ca nivelul glicemiei să fie păstrat în limite normale este necesar ca glucoza să fie introdusă în celule.

Hormonul insulină produs de pancreas are această misiune, dar și așa numiții hormoni de contra-reglare, adică adrenalina, hormonul de creștere ori hormonii tiroidieni. 

”Toți asupra bietei insuline și a bietului pancreas. Toți sunt hormoni de contra-reglare. În această bătălie între insulină și hormonii de contra-reglare, ca să avem o glicemie normală, mereu insulina trebuie să fie mai puternică”, a explicat dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog la ”Doctor de bine” de la PRO TV.

Mișcarea fizică, factorul care protejează pancreasul

Această ”luptă” dintre insulină și hormonii de contra-reglare are loc după fiecare masă, astfel că la ceva vreme după masă avem nevoie de mișcare, ca să învingă insulina. ”În momentul în care fac sport cumva ușurez munca pancreasului, pentru că în timpul sportului se deschid niște transportori de glucoză, din mușchi în special, dar și din țesutul adipos și din viscere, în care zahărul pătrunde singur, nu mai are nevoie de insulină și atunci mai protejăm puțin pancreasul”, a mai spus medicul.

De asemenea, prin activitate fizică creștem masa musculară, aceasta fiind cea mai mare consumatoare de zahăr din sânge. Mai mult, prin mișcarea fizică va crește rata metabolică, adică vom procesa corect și rapid alimentele.

Rolul secret al îndulcitorilor artificiali

”Că este zaharină, Acesulfam K, toți acești îndulcitori sintetici sunt interesanți pentru persoanele cu diabet, care nu pot consuma produse cu zahăr, dar și pentru cei care sunt la dietă - satisfac gustul de dulce fără niciun aport  caloric și în același timp taie pofta de dulce și taie pofta de mâncare. În felul acesta nu poți face din acești îndulcitori o componentă pentru prăjituri, la încălzire termică unii dintre ei devin amari, dar poți să îi folosești la îndulcit o cafea, un ceai. Folosirea acestora este ca un fel de detox de zahăr”, a spus Mihaela Bilic în cadrul emisiunii ”Vorbește lumea” de la PRO TV. (Citește mai departe AICI)

Vezi și: Zahărul, inamicul dulce al sănătății. Bilic: Mai bine mănânci mai puțin 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel