Mișcarea în aer liber, benefică pentru trup și minte. Ce trebuie să facem pentru a evita accidentările. Terek Nazer: Este suficient să facem reprize de 3 luni

miscarea in aer liber. FOTO: Freepik @mariiaboiko
Mișcarea în aer liber ajută atât musculatura și articulațiile, cât și starea de spirit. La ce trebuie să fim atenți înainte și în timpul activităților în are liber.

Activitatea fizică este una dintre componentele unei vieți sănătoase, iar medicii recomandă efectuarea a 20-30 de minute de mișcare în fiecare zi. De altfel, mișcare ne ajută nu doar să ne menținem greutatea, dar ne și îmbunătățește funcțiile cardiacă și respiratorie, fiind eficientă și în ceea ce privește activitatea cerebrală.

”Sportul este foarte important și esențial în viața noastră. Dacă avem cum să-l facem în aer liber, e și mai bine, fiindcă respirăm aer curat. Să mergem într-un parc, să ne plimbăm sau chiar să facem o alergare ușoară de 20 de minute este suficient.

Mulți cred că atunci când vorbim de sport trebuie să facem foarte mult, trebuie să ne ducem la sala de sport, să facem ore întregi.

Nu, este suficient să facem 20 de minute zilnic, o alergare ușoară, să avem încălțăminte adecvată și echipamentul de protecție, în așa fel încât să evităm să avem accidentări și să ajungem la medicii ortopezi”, a explicat dr. Tarek Nazer, medic ortoped, la Antena 3 CNN.

Mai mult decât atât, ortopedul a subliniat că sportul nu ajută doar în sistemul muscular și articulații, ci și starea de spirit.

”Atunci când mergi și alergi 10 sau 20 de minute în parc, deja începi ziua altfel. Începi ziua mult mai fresh, ai energie mult mai multă, te relaxează și te îndepărtează de tot ce înseamnă depresie, de tot ce înseamnă stări emoționale pe care le treci în ziua respectivă, te face mult mai relaxat”, a mai spus medicul.

Vezi și: Analize decontate de CNAS. Adela Cojan: Este un pas mare înainte. Problema e la mobilizarea asimptomaticilor

Riscurile sportului în aer liber

Așa cum deja a precizat medicul, pentru activitățile în aer liber trebuie să avem echipamentul adecvat.

Printre cele mai frecvente accidentări ce au loc în momentul în care efectuăm activități fizice în aer liber se află entorsele, care reprezintă o mișcare greșită sau o călcare greșită. În funcție de zona afectată, entorsele se împart în mai multe categorii de gravitate.

Entorsele ușoare, atunci când doar am călcat un pic greșit și am făcut o întindere a nivelului ligamentelor.

O întindere moderată sau rupturi parțiale ale ligamentului, înseamnă gradul 2

Iar gradul 3 atunci când deja ligamentele se rup”, a mai spus medicul, precizând că tratamentul acestora diferă în funcție de gradul entorselor.

”Dacă vorbim de leziune de grad 1, o fașă elastică, să ținem piciorul ridicat, un pic gheață și un anti-inflamator local.

Dacă vorbim de gradul 2, atunci vorbim de imobilizare într-o proteză specială, care permite ca articulația să rămână fixă, dar în același timp să nu o punem în ghips.

Iar în cazul în care avem gradul 3, atunci vorbim de intervenție chirurgicală de reconstrucție a ligamentelor care au suferit leziunea respectivă”, a continuat ortopedul.

Vezi și: Cum te poate duce soacra la depresia post-partum. Radu Leca: Acel om este toxic, indiferent cine o recomandă

La ce trebuie să fim atenți înainte și în timpul activităților în aer liber

La fel ca și în cazul activităților fizice care se efectuează în sală, și pentru cele din aer liber este nevoie de o încălzire prealabilă a musculaturii și a încheieturilor, în acest fel reducându-se riscul unor accidentări ce ne pot imobiliza o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp.

Pe lângă acest aspect foarte important, medicul afirmă că trebuie să fim atenți și la partea de alimentație, care trebuie să fie una echilibrată și bogată în vitamine și minerale, dar să ne și menținem un nivel optim al hidratării, chiar și în timpul activității fizice.

De asemenea, a reamintit importanța unui echipament adecvat, încălțăminte potrivită pentru tipul de activitate, fie că e vorba de alergare sau de cățărare, dar și alegerea locului unde să ne desfășurăm activitatea, astfel încât să nu ne punem viața și integritatea în pericol.

”Dacă alegem să mergem, de exemplu, pe bicicletă, să mergem pe pistă de bicicletă, în așa fel încât să evităm să ne lovim, dar noi, dar și pe ceilalți, nu lipsește întotdeauna să ajutăm organismul nostru, dacă nu prin alimente și prin suplimente.

Este foarte important să ajutăm prin vitamine, prin colagen, care ajută organismul nostru să aibă necesarul zilnic, în așa fel încât să evităm să avem deficiențe pe termen îndelungat, mai ales vitamina D, de exemplu”, a mai spus medicul.

Vitamina D are un rol foarte important la nivelul organismului, acesta contribuind în reglarea nivelurilor de calciu și fosfor, ceea ce duce la întărirea oaselor. De asemenea, poate contribui și la sănătatea musculaturii, dar și a sistemului imunitar.

Colagenul este o proteină structurală majoră pe care organismul o sintetizează în mod natural. Cu o treime din compoziția proteică a corpului, colagenul este cel mai abundent din organism.

Acesta are rolul de a face oasele puternice, de a permite pielii și tendoanelor să se întindă, dar și de a ajuta pielea să se refacă după o rănire.

Nivelul de colagen poate fi stimulat prin alimentație, cu o dietă densă în nutrienți, ce să conțină aminoacizii necesari pentru formarea de colagen și elastină, dar și vitamina C, zinc, cupru, sulf și micronutrienți.

În cazul în care optăm pentru varianta suplimentului de colagen, medicul ortoped recomandă ca ”doza să fie de 10 grame și este foarte important să alegem forma lichidă, are absorbție mult mai bună decât forma solidă. Este suficient să facem reprize de colagen, nu trebuie să luăm toată viața. Dacă facem trei luni, cu pauză de trei luni, este suficient ca să ne întreținem organismul, fără să obișnuim ca întotdeauna să aibă necesarul de suplimente și să fim dependenți de suplimente”, a mai spus ortopedul.

Vezi și: Lista celor mai curate fructe și legume. Afinele și ardeii nu sunt pe listă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel