Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ministrul Sănătății despre gărzile din unele spitale: „Pot să înţeleg absolut orice, dar nu pot să înţeleg risipa"
18 iun, 19:50
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat marţi, 18 iunie, că regulamentul de implementare a gărzilor va trebui să suporte modificări.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a prezentat în exclusivitate draftul Legii prevenției

Gărzi, spitale, risipă. „Unele spitale au cheltuieli cu gărzile foarte mari, pentru că nu eficientizează acest proces. În sensul că acolo unde ai puţine prezentări la o linie de gardă pe o anumită secţie medicală sau chirurgicală poţi să organizezi un serviciu de gardă la domiciliu, care este mai puţin costisitor, atâta vreme cât ne plângem de procentul cheltuielilor de personal. Pe de altă parte, numărul liniilor de gardă dintr-un spital, de asemenea, poate fi restructurat în funcţie de adresabilitate şi numărul de pacienţi", a afirmat marți, 18 iunie, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute cu ocazia Forumului Naţional al Spitalelor, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, ministrul a explicat cu un exemplu: „Sunt de exemplu spitalele mici, care au organizate gărzi de chirurgie, dar nu au gărzi pe terapie intensivă. Cum poţi să faci operaţie dacă nu ai medic de terapie intensivă, de exemplu? Şi atunci, categoric, organizezi o gardă la domiciliu. Dacă vine o urgenţă şi este de competenţa spitalului care are urgenţa respectivă, medicul poate fi chemat de acasă, la fel ca şi anestezistul. (...) Ţine de managementul fiecărui spital. Dar am observat că sunt foarte multe lucruri pe care managerii nu le fac - nu aş putea să vă spun de ce. Pentru că le e frică de ce spun medicii... (...) Pot să înţeleg absolut orice, dar nu pot să înţeleg risipa. Şi atunci, la fel ca şi regulamentul de organizare şi funcţionare, regulamentul acesta de implementare a gărzilor va trebui să suporte nişte discuţii şi modificări".

Gărzi, spitale, risipă. Medicii ce mor în gărzi

Întrebată de jurnaliști dacă această decizie are legătură cu medicii care și-au pierdut recent viața în timpul gărzilor, oficalul a declarat că nu ar face o legătură între cele două.

Preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, Corneliu-Florin Buicu, a precizat în cadrul Forumului Naţional al Spitalelor că majorarea salariilor pentru cadrele medicale a fost necesară, dar că ar trebui modificată în funcţie de performanţă. La această idee, Sorina Pintea a afirmat că ministerul va face o propunere în acest sens.

„Fiecare dintre manageri putea să îşi cuprindă în regulamentul de organizare şi funcţionare indicatori de performanţă, după care să facă plata personalului. Nu au făcut-o - şi pot să înţeleg de ce. Chiar pot să înţeleg, pentru că vorbesc şi din experienţa de fost manager de spital. De aceea va face Ministerul Sănătăţii acea propunere de modificare de ROF-ului pentru toate spitalele, cu obligativitatea de aplicare. (...) Până la urmă şi în zonele orăşeneşti, municipale locuiesc oameni, sunt pacienţi care trebuie trataţi. Deci, nu terminăm facultatea de medicină să ne angajăm doar în spitale clinice sau în spitale judeţene de urgenţă şi atunci trebuia să îi stimulăm într-un fel pe cei care doreau să meargă în acele zone", consideră ministrul.

Oficialul a adăugat că de la la 1 iulie ar trebui acordată finanţarea în funcţie de indicele de utilizare realizat de fiecare spital.


Ştiri Recomandate

Expunerea la nicotină în primii 4 ani de viață, probleme de hiperactivitate și conduită
Test de sânge care arată ritmul personal de îmbătrânire
Locuințe pentru medici, Satu Mare. 13 apartamente ANL repartizate
Dr Stefan Voiculescu despre riscul cancerului de sân, când și de ce apare
Trei cazuri de scarlatină, la o școală din Drăgășani
Antigripal: 29.235 de suceveni s-au vaccinat până la 1 decembrie
Blocul Operator Central al SUUB va fi redeschis. 11 săli de operație moderne
Ministerul Sănătății, ultimele informații despre REZIDENȚIAT 2019
Comentarii