Ministerul Sănătății și BEI au semnat acordul pentru asistență tehnică pentru spitalele regionale

Sorina Pintea
Ministerul Sănătății și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat, astăzi, acordul de colaborare pentru asigurarea asistenței tehnice necesare pentru construcția spitalelor regionale.

Astăzi, la sediul Guvernului României, ministrul Sănătății, Sorina Pintea și Andrew McDowell, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI), au semnat Acordul de servicii de asistență tehnică (PASSA). Acest Acord stabilește termenii în care Banca Europeană de Investiții va acorda sprijin pentru implementarea proiectelor de care beneficiază Ministerul Sănătății în cadrul Fondului European Structural de Investiții: Programului Operațional Regional („POR") și Programului Operațional pentru Asistență Tehnică („POAT"), așa cum este prevăzut în Memorandumul de Înțelegere semnat de Banca Europeană de Investiții și Guvernul României.

„Astăzi facem un alt pas important pentru construirea celor trei spitale regionale din Iași, Cluj Napoca și Craiova. În cadrul acestui Acord de servicii de asistență tehnică (PASSA), vom beneficia de sfaturile experților BEI în faza de proiectare, supraveghere și construcție a celor trei spitale", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

În baza acestui Acord, Banca Europeană de Investiții va oferii servicii de asistență tehnică pentru Ministerul Sănătății, pentru întărirea capacității de management necesară în implementarea celor trei proiecte pentru Spitalele Regionale de Urgență, cofinanțate de fonduri ale Uniunii Europene prin Programul Operațional Regional, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Ministerul Sănătății a semnat cu Ministerul Fondurilor Europene, la data de 04.06.2019, contractul de finanțare prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020, proiectul „Întărirea capacității Ministerului Sănătății de a pregăti și implementa proiectele SRU Craiova, Iași, Cluj în valoare de 78 milioane lei", valoare din care se va finanța Acordul de Servicii de Asistență Tehnică (PASSA).

BEI, consultat independent pentru MS

Prin Acordul de Servicii de Asistență Tehnică (PASSA), echipa PASSA va oferi servicii de asistență și va acționa în calitate de consultant independent pentru Ministerul Sănătății (MS).

Prin urmare, rolul Echipei PASSA va fi acela de consiliere și completare, dar nu va înlocui, transfera sau îndeplini rolurile și responsabilitățile omologilor relevanți din cadrul Ministerului Sănătății, ori al Asistenței Tehnice existente pentru Ministerul Sănătății.

Se va oferi sprijin în orice stadiu pe parcursul etapei de implementare a proiectului, începând cu elaborarea ofertelor pentru documentația de atribuire a proiectului până la darea în exploatare finală și exploatarea facilităților. Echipa care va asigura Asistență Permanentă va juca un rol de sprijin, însă nu predominant în luarea deciziilor cu privire la aceste activități.

Performanța finală în implementarea proiectului va rămâne responsabilitatea Ministerului Sănătății, conform rolurilor și răspunderilor sale specifice.
Acordul are o valoare totală de 12.899.600 euro, din care valoare Serviciilor de Asistență Permanentă este de 3.478.800 euro și valoarea Serviciilor pe bază de Solicitare este de 9.420.800 euro și se va derula până la data de 31 decembrie 2023.

„Astăzi, prin semnarea acestui contract, demonstrăm faptul că înaintăm cu pași siguri, iar nivelul la care am ajuns dovedește că respectăm o foaie de parcurs la care ne-am angajat prin Programul de guvernare privind construcția de spitale regionale în Romania", a mai declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, conform documentului citat. 

Cel mai avansat proiect, la Iași

Cel mai avansat proiect este SRU Iași, pentru care a fost realizat studiul de fezabilitate și aprobat, prin HG nr.290/ mai 2019, indicatorii tehnico-economici.

Cererea de finanțare a realizării SRU Iași este în curs de pregatire, astel încât în luna septembrie urmează să fie depusă la Comisa Europeană.
Consultantul BEI a pregatit documentația de atribuire pentru activitatea de proiectare SRU Iași, care urmează să fie lansată în perioada următoare.

„Pentru urgentarea activitaților de atribuire a contractului de achiziție pentru proiectarea SRU Iași, am apelat la lansarea procedurii cu clauză suspensivă. Acest lucru ne va permite să demarăm achiziția înainte de a obține aprobarea Comisei Europene pentru cererea de finanțare. Câștigăm astfel timp prețios să oferim o garanție Comisiei Europene privind angajamentul României pentru construcția acestor spitale”, a mai adăugat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Pentru Spitalul Regional Cluj Napoca a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obținut Acordul de Mediu și sunt finalizați indicatorii tehnico-economici care vor fi aprobați la sfârșitul lunii august în Guvern, urmând ca în luna octombrie să fie depusă cererea de finanțare și pentru acest spital la Comisia Europeană.

De asemenea, se estimează că pentru SRU Craiova, cererea de finanțare va fi depusă la Comisia Europeană în luna decembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel