Ministerul Sănătății, 10 noi medicamente pentru pacienții români

Medicamente
Ministerul Sănătății vrea să introducă în Lista cu denumirile comune internaționale (DCI) 10 noi medicamente pentru insuficiență cardiacă cronică, boli endocrine, oncologie, boli neurologice, boli rare și de ochi.

Ministerul Sănătății va introduce în „Lista cu denumirile comune internaționale (DCI) corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate", Anexa Hotărârii Guvernului nr. 720/2008, 10 noi DCI-uri.

Conform notei de fundamentare, vor fi efectuate următoarele completări:

SUBLISTA C „DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații în regim de compensare 100%", SECȚIUNEA C1 „DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații în tratamentul ambulatoriu al unor grupe de boli în regim de compensare 100% din prețul de referință" - Se introduc 4 noi DCI-uri, după cum urmează:

1. G1 „Insuficiența cardiacă cronică (clasa III sau IV NYHA)", a fost completata cu o noua poziție, poziția 16:
- SACUBITRILUM/VALSARTANUM (Decizia Președintelui ANMDR Nr. 1157/20.12.2017) – DCI pentru care a fost încheiat un contract cost-volum

2. G 22 „Boli endocrine (gușă endemică, insuficiență suprarenală cronică, diabetul insipid, mixedemul adultului, tumori hipofizare cu expansiune supraselară, tumori neuroendocrine și osteoporoză severă)", a fost completată cu două noi poziții, pozițiile 15 și 16:

- ALIROCUMABUM (Decizia Președintelui ANMDM NR. 673/03.05.2018) – DCI pentru care a fost încheiat un contract cost volum

- DENOSUMAB (Decizia Președintelui ANMDMR Nr. 458/18.10.2019) – includere necondiționată

3. G 26 „Boli degenerative ale ochiului (glaucom și boli maculare)" a fost completată cu o nouă poziție, poziția 14:

- AFLIBERCEPTUM (Decizia Președintelui ANMDM Nr. 531/ 24.04.2019) – DCI pentru care a fost încheiat un contract cost-volum

SUBLISTA C „DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații în regim de compensare 100%", SECTIUNEA C2 - DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații incluși în programele naționale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu și spitalicesc – se introduc 6 noi DCI-uri după cum urmează:

1. P3: Programul național de oncologie a fost completat cu trei noi poziții, pozițiile 135 -137:

- MIDOSTAURINUM (Decizia Președintelui ANMDM Nr. 17 din 07.01.2019) – DCI pentru care a fost încheiat un contract cost-volum

- ARSENICUM TRIOXIDUM (Decizia Președintelui ANMDMR Nr.186/26.08.2019 si Nr.187/26.08.2019)- includere necondiționată

- REGORAFENIBUM (Decizia Președintelui ANMDMR Nr. 526 / 05.11.2019) – includere necondționată

2. P4: „Programul național de boli neurologice" se completează cu o noua poziție, poziția 8:

- PEGINTERFERON BETA 1a (Decizia Președintelui ANMDMRNr.282/27.09.2019) – includere necondționată

3. P6: Programul național de diagnostic și tratament pentru boli rare și sepsis sever, se completează cu subprogramul P6.26 „Tulburări ale ciclului ureic" cu 1 poziție, poziția 1: - NATRII PHENYLBUTYRATE (Decizia Președintelui ANMDMRNr.188/26.08.2019) – includere necondiționată

4. P6: Programul național de diagnostic și tratament pentru boli rare și sepsis sever se completează cu subprogramul P6.27 Mucopolizaharidoza Tip IVA, cu o pozitie, pozitia 1:

- ELOSULFASE ALFA (Decizia Președintelui ANMDMR Nr. 525/05.11.2019) – includere necondționată

Alte modificări ce vor fi efectuate:

A. Ținând cont de prevederile Ordinului ministrului Sănătății nr. 1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialități medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală, cu modificarile și completările ulterioare și ale Ordinului ministrului Sănătății nr 418/2005 pentru aprobarea Catalogului național de programe de studii complementare în vederea obținerii de atestate de către medici, medici dentiști și farmaciști, precum și a Normelor metodologice de organizare și desfășurare a acestora, cu modificările și completările ulterioare au fost efectuate următoarele completări:

- Completarea notei de subsol corespunzătoare punctului G4 de la sublista C sectiunea C1: „Hepatite cronice de etiologie virală B, C și D", cu medicii în specialitatea gastroenterologie pediatrică și pediatrie cu supraspecializare / competență / atestat în gastroenterologie pediatrică."

- Completarea notei de subsol corespunzătoare punctului G7 de la sublista C sectiunea C1 cu medicii în specialitatea gastroenterologie pediatrică și pediatrie cu supraspecializare/competență/atestat în gastroenterologie pediatrică.

- Completarea notei de subsol corespunzătoare punctului G17 de la sublista C sectiunea C1: „Colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice)", pentru medicamentul prevăzut la punctul 6 cu medicii în specialitatea pneumologie.

B. Abrogarea poziției 200 DCI Fenspiridum inclus în Listă înainte de anul 2014 în cadrul SUBLISTA B „DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 50% din prețul de referință" ca urmare a Deciziei Președintelui ANMDMR nr Nr. 168/14.08.2019 de excludere a acestui medicament din Lista.

C. Includerea in cadrul codului ATC pentru Methotrexatum [sol. inj. în seringă preumplută, sol. inj. în stilou injector (pen) preumplut, cpr. film] sublista C secțiunea C1 poziția 4 grupa de boală G18 „Poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, psoriazis cronic sever și artrita juvenilă" a formei farmaceutice „sol.orală". Se impune actualizarea formelor farmaceutice corespunzătoare acestui cod ATC ca urmare a emiterii de către EMA a unei noi autorizații de punere pe piață pentru un medicament cu această formă farmaceutică corespunzătoare DCI Methotrexatum cod ATC L01BA01

D. Modificarea punctului G22 „Boli endocrine (gușă endemică, insuficiență suprarenală cronică, diabetul insipid, mixedemul adultului, tumori hipofizare cu expansiune supraselară, tumori neuroendocrine și osteoporoză severă)" de la sublista C sectiunea C1, prin includerea afecțiunii „hipercolesterolemie heterozigotă familială și non-familială" aferentă DCI Alirocumabum inclus in acest grup de boli ca urmare a încheierii unui contract cost -volum .

E. Modificarea punctului G26 de la sublista C sectiunea C1 astfel „Boli degenerative ale ochiului (glaucom și boli maculare)" ca urmare a includerii în acest grup de boli a DCI Afliberceptum ca urmare a încheierii unui contract costvolum.

F. Includerea în cadrul codului ATC pentru Methotrexatum (sol. inj./perf., conc. pt. sol.inj./perf., cpr. film) sublista C punctul P3: „Programul național de oncologie", pozitia 10 a formei farmaceutice „sol. orală". Se impune actualizarea formelor farmaceutice corespunzătoare acestui cod ATC ca urmare a emiterii de către EMA a unei noi autorizații de punere pe piață pentru un medicament cu această formă farmaceutică corespunzătoare DCI Methotrexatum cod ATC L01BA01.

G. Corectarea codului ATC pentru EXENATIDUM sublista C, punctul P5: „Programul național de diabet zaharat" poziția 29. Se impune actualizarea codului ATC, în conformitate cu Sistemul de clasificare anatomică, terapeutică și chimică a medicamentelor, coordonat de către Organizația Mondială a Sănătății, ca urmare a modificărilor survenite în cadrul sistemului de clasificare menționat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel