Mihail Lala: vor fi absolut singurele variante de ieșire din pandemie

Mihai Lala. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Mihail Lala, managerul OK Medical, a oferit detalii despre cum sunt manageriate cazurile de COVID-19 în spitale.

Managerul OK Medical a fost invitat la Interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre cum sunt manageriate cazurile de COVID-19 în spitale și ce au de făcut pacienții care au simptome

„Există un protocol conform căruia, la prima testare pozitivă, trebuie să fii atent la niște parametri. Dacă acești parametri ies din normalitatea pe care noi o definim, trebuie să faci pasul următor, care înseamnă analize, investigații, evaluare. Aici, noi suntem într-un blocaj oarecum, pentru că trebuie să-i recomandăm pacientului o evaluare. Și pacientul zice ok, evaluați-mă. Dar noi spunem nu, pentru că nu poți fi evaluat decât de către spitalele de stat desemnate COVID-19. Ok, și ce trebuie să fac? Să suni la 112. Oamenii sună la 112 și așteaptă două săptămâni, până le trece boala. Sau se agravează.

Evident, și gradul de răspuns la 112 este diferit. Dacă suni și spui că ești testat pozitiv, ți-e rău, ai temperatură, tușești, ai amețeli, cazi din picioare, vine salvarea. Dar dacă spui: am test pozitiv, mă simt bine, dar vreau să fac o evaluare, normal că este o prioritizare”, a explicat el.

Moderatorul Val Vâlcu a vorbit despre, deja celebra formulă de exprimare care denotă puterea medicilor de a decide cine va fi salvat. „Nu s-ar putea da un răspuns la celebra întrebare: medicii decid cine moare și cine trăiește? De ce medicii și nu protocolul? Auzeam o variantă că dacă ești bărbat, ai un punct în plus, că sunt mai expuși decât femeile, ai 10 kilograme în plus, mai au un punct, ai 20 de kilograme în plus, ai două puncte, ai diabet, mai ai un punct. Bun, și când ajungi la scorul 7 te califici din prima la Remdesivir, oxigen... chiar dacă tu, personal, nu declari simptome”, a spus el.

"Protocolul și scoringul vor fi singurele variante, absolut singurele variante de ieșire din pandemie, în afară de vaccin. Acum nu există ideea de scoring, cel puțin în România. Există în cel mai mare spital din Israel, în Elveția și în Germania, în anumite zone. 

În ceea ce privește tratamentul, totul ține de analize, de evaluare. Dacă nu facem evaluări și analize și nu avem protocol și scoring, de unde să facem? După ureche, ca lăutarii", a mai spus Lala.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel