Această vitamină oferă speranțe...
Medicul Mihai Craiu atrage atenția asupra unui semn pe care ar trebui să îl știe toți părinții, în condițiile în care camerele de gardă ale spitalelor de copii sunt arhipline.
"Un semn pe care ar trebui să îl știe toți părinții! Acum în România sunt pline camerele de gardă de la toate spitalele de copii. Telefonul sună la ambulanță continuu.
Medicii de familie răspund unui număr mult mai mare de apeluri decât de obicei.
Poate și pentru că am obosit, cu toții, să respectăm reguli stricte, iar a fost făcută prea abrupt... În acest context, în care febră au foarte mulți copii, trebuie să cunoașteți un semn ce reprezintă o mare urgență", a declarat medicul Mihai Craiu, potrivit Antena 3.
Potrivit medicului pediatru, când un copil are febră și apar pe corpul lui mici pete, pete de culoare roșie sau vișinie, care nu dispar atunci când apăsăm cu un pahar de sticlă pe ele, ar putea fi grav.
"Foarte grav... de obicei meningită sau septicemie", a spus medicul.
Bolile cauzate de poluare. Țincu: Oamenii trec cu ușurință peste ea
"Dacă un copil febril face brusc o erupție pe piele este un motiv serios ca să vă sfătuiți imediat cu medicul dvs.
Dacă există și durere intensă de cap, vărsături "în jet", fără motiv, dacă este deranjat de lumină copilul dvs sau dacă îi bombează fontanela, adică partea moale de lângă creștetul capului la sugari, atunci trebuie să sunați la 112.
Sau să mergeți imediat la spital. Testul paharului poate face diferența dintre viață și moarte, în unele cazuri grave. Nu numai la copil...", adaugă medicul pediatru Mihai Craiu.
În plus, Mihai Craiu a mai spus că febră fac toți copiii mici când răcesc, dar erupție au puțini, iar o erupție care nu dispare la testul paharului au foarte puțini. Acesta ar trebui să fie motivul de îngrijorare care să-i facă pe părinți să-l ducă pe cel mic de urgență imediat la medic.
Întrebată dacă sunt unele simptome COVID-19 sau boli care se cronicizează din cauza infectării cu SARS-CoV-2, prof dr. Paraschiva Postolache a vorbit despre fibroză și pahipleurită.
"Posibil ca unele dintre ele să se cronicizeze și mă gândesc la fibroza pulmonară. Cei care fac deja programul de recuperare respiratorie am observat că remisia acestor leziuni de fibroză este destul de importantă, dar la ceilalți care nu fac e clar că se va croniciza și este o problemă foarte importantă de respirație.
Ce am constatat la acești pacienți e că această fibroză determină și acele leziuni de bronșectazii de tracțiune, pentru că aceste leziuni de fibroză trag de bronșii și le dilată, iar bronșiile ajung să arate ca un șirag de mărgele și apoi se adună colecțiile bacteriene, secrețiile care vor stagna, se vor suprainfecta și e posibil ca aceste leziuni de bronșectazii să se cronicizeze la unele persoane, mai ales la cele care nu practică programul de recuperare respiratorie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină oferă speranțe...
Aceste semne banale îți arată că, de...
Congelarea corectă a fructelor și...
De ce să nu ignori niciodată durerea...
Aceasta este cea mai mare greșeală pe...
Cum faci diferența între o infecție bacteriană și una virală....
Acestea sunt cele mai importante...
Descoperirile recente sugerează că excesul de grăsime abdominală...