Mihaela Bilic: Emulsifianții pot afecta imunitatea. În ce alimente se găsesc

mihaela bilic avertisment emulsifiantii. FOTO Pexels @ Engin Akyurt
Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția cu privire la emulsifianții din produsele alimentare.

Nutriționistul Mihaela Bilic a expus, pe contul său de socializare, semnalul de alarmă cu privire la efectele nocive ale emulsifianților din produsele alimentare, cel mai important dintre acestea fiind legat de scăderea imunității.

”Emulsifianții pot afecta imunitatea

Evitați produsele care conțin conservanți și aditivi alimentari? Bine faceți! Se pare că tot mai multe E-uri sunt puse sub semnul întrebării. Ultimele studii arată că emulsifianții, folosiți pe scară largă în industria alimentară, au efecte nefaste asupra florei intestinale”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Ce rol au emulsifianții

”Unesc ingrediente care în condiții normale nu se amestecă între ele, cum ar fi apa și uleiul. Prezența lor într-un produs creează o consistență cremoasă, o structură aerată și omogenă.

Datorită lor maioneza nu se taie, sosurile sunt mai fine, înghețata mai pufoasă iar produsele de panificație mai moi. Formează o rețea micelară care fixează apa și grăsimea, deci sunt esențiali pentru aspectul, structura și prospețimea produselor ultraprocesate.

Există emulsifianți naturali și sintetici. Lecitina sau E322 o găsim în gălbenușul de ou și face posibilă prepararea de maioneză, creme, sosuri, ciocolată. Guma arabică sau de xantan cresc vâscozitatea și transformă lichidul în gel.

Caraghenanii sau E407 sunt extrași din algele roșii și utilizați ca gelifianți, agenți de îngroșare și stabilizatori. Îi găsim în sosuri și creme, deserturi, iaurt cu fructe, înghețată, lapte vegetal, ba chiar și în produsele bio.

Polisorbații sau E430 sunt substanțe de sinteză care previn aglomerarea grăsimilor, îi găsim în sosuri și înghețată”, a continuat nutriționistul.

Ce legătură este între emulsifianți și microbiota intestinală

”Microbiota este acel ecosistem din tubul digestiv format din colonii de bacterii benefice. Joacă un rol important în metabolism, imunitate, inflamație, funcționarea sistemului nervos și cardiovascular.

Dezechilibrul microbiotei se numește disbioză și este provocat de stresul cronic sau de o alimentație săracă în fibre. Mai nou a fost demonstrat efectul nefast pe care anumiți emulsifianți îl au asupra microbiotei”, subliniază Mihaela Bilic.

Care este mecanismul

”Acești aditivi alimentari cresc permeabilitatea intestinului și permit intrarea agenților patogeni, alergenilor și toxinelor din tubul digestiv în organism. Emulsifianții distrug funcția de protecție pe care o are mucoasa tubului digestiv.

Odată ce bariera intestinală este slăbită, antigenele din exterior pătrund în circulație, se activează inflamația cronică și bolile autoimune.

Începând cu anul 2016 oamenii de știință au tras un semnal de alarmă în legătură cu 2 familii de aditivi: polisorbații și carboximetilceluloza, acuzați că perturbă flora intestinală și au efect proinflamator.

Noi studii publicate în 2021 au extins lista aditivilor care trebuie evitați. Guma de xantan reduce compoziția florei microbiene și scade densitatea bacteriilor intestinale.

La fel și monostearații folosiți în produsele de panificație și patiserie, care afectează compoziția microbiotei și cresc inflamația. Efectele sunt cu atât mai grave cu cât consumăm mai mulți aditivi asociați între ei.

Așadar evitați produsele ultraprocesate, conțin o combinație de mai mulți emulsifianți și crează un efect cocktail”, a încheiat Mihaela Bilic.

Vezi și: Cele mai periculoase E-uri. Bilic, LISTA aditivilor care ne fac RĂU: Mâncarea a ajuns chimie, NU bucătărie. Sunt făcuți în laborator, pentru că e IEFTIN

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel