Migdalele, mai sățioase decât batoanele cu carbohidrați. Care sunt celelalte beneficii pentru sănătate

migdalele mai satioase. FOTO: Freepik @jcomp
Migdalele sunt oleaginoase pline de proteine și grăsimi sănătoase. Care sunt beneficiile pe care le au pentru sănătate.

Migdalele sunt foarte cunoscute pentru beneficiile asupra sănătății, având un conținut important de proteine și grăsimi sănătoase. De asemenea, ele au fost asociate cu senzația de sațietate, motiv pentru care sunt recomandate atunci când vrem să ne potolim foamea, rapid și într-o cantitate mică de alimente, precum și în promovarea gestionării sănătoase a greutății.

Migdalele, conținut nutrițional

O sută de grame de migdale conțin:

- 579 calorii

- carbohidrați 21,55 g

- proteine 21,15 g

- grăsimi totale 49,93 g

- fibre 12,5 g

- folați 12,5% din Doza Zilnică Recomandată (DZR)

- niacină (vitamina B3)  21% DZR

-  acid pantotenic (vitamina B5) 9% DZR

- piridoxină (vitamina B6) 11% DZR

- riboflavina (vitamina B2) 78% DZR

- tiamina (vitamina B1) 16% DZR

- vitamina E 173% DZR

- sodiu 1 mg

- potasiu 15% DZR

- calciu 27% DZR

- cupru 110% DZR

- fier 46,5% DZR

- magneziu 67% DZR

- mangan 99% DZR

- fosfor 69% DZR

- seleniu 4,5% DZR

- zinc 28% DZR

Mai conține beta-caroten și luteină-zeaxantină, potrivit Nutrition&You.

Migdalele, mai eficiente decât batoanele cu carbohidrați

O nouă cercetare a Universității Australia de Sud a arătat că persoanele  care au mâncat migdale au avut niveluri îmbunătățite ale hormonilor care reglează pofta de mâncare, în comparație cu cei care au consumat un baton cu gustări bogate în carbohidrați.

Însă gustarea cu migdale nu a fost mai bună decât cea de la bufetul cu gustări în ceea ce privește nivelurile de foame raportate de participanți sau cantitatea de energie pe care au consumat-o la un bufet 2 ore mai târziu.

Studiul, care a fost finanțat de Almond Board of California, a fost publicat recent în European Journal of Nutrition, notează Medical News Today.

În cadrul studiului, cercetătorii au măsurat aportul energetic al acestora în kilojouli (1 calorie este echivalentă cu 4 kJ). La studiu  au participat 140 de persoane cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani cu obezitate și supraponderabilitate. După postul de peste noapte, acestora li s-a repartizat, aleatoriu, o gustare, iar 68 au primit migdale, în timp ce restul au primit un baton bogat în carbohidrați, cu același aport caloric.

După ce au măsurat modificările hormonale ale participanților, cercetătorii i-au chestionat pe indivizi cu privire la apetitul lor perceput la 30 de minute, 1 oră, 90 de minute și 2 ore după gustările respective.

Cercetătorii au oferit apoi unui număr de 97 dintre participanți un bufet de tip "all-you-can-eat", în timpul căruia a fost evaluat aportul caloric al acestora. Dintre aceste persoane, 49 consumaseră migdale, iar 48 aveau batoane de snack-uri.

Participanții au avut la dispoziție 30 de minute pentru a mânca tot ceea ce doreau și au fost întrebați imediat despre apetitul lor.

Cercetătorii nu au constatat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește numărul de calorii consumate la bufet între cei care au mâncat migdale și cei care au mâncat un snack bar bogat în carbohidrați.

Obezitatea este considerată unul dintre factorii de risc importanți pentru apariția formelor de cancer, potrivit unui studiu publicată în această vară.

De altfel, la nivelul SUA, Centrul de Prevenire și Control al Bolilor au raportat că 41,9% dintre adulți au avut obezitate în perioada 2017-2020, o creștere de la 30,5% în perioada 1999-2000. În aceeași perioadă, obezitatea severă a crescut de la 4,7% la 9,2%.

Vezi și: Obezitatea, tratată cu mâncare. Dietele care te ajută. Ce alte beneficii au

Migdalele, alte beneficii

Migdalele sunt o sursă importantă de proteine, acizi grași Omega 3, vitamine, minerale și numeroși antioxidanți. Acestea alcătuiesc un profil nutritiv bine echilibrat, esențial pentru o sănătate și o stare de bine optime.

Acizii grași mononesaturați prezenți în migdale, precum acidul oleic și acidul palmitoleic, ajută la reducerea colesterolului ”rău” și creșterea celui ”bun”.

Migdalele sunt bogate în vitamina E, un antioxidant puternic, care restaurează integritatea membranei celulare a mucoaselor și a pielii și protejează împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi de oxigen.

Migdalele nu conțin gluten, motiv pentru care sunt recomandate în cazul persoanelor care suferă de boala celiacă.

Prin conținutul de vitamine din complexul B-urilor, migdalele sunt bune pentru metabolismul enzimatic, iar uleiul ce se poate obține din aceste oleaginoase este folosit cu succes în medicina alternativă, aromaterapie, dar și în industria farmaceutică și cea cosmetică. Este utilizat ca emolient, iar aplicat pe piele, în mod regulat, hidratează și protejează pielea de uscăciune, mai arată Nutrition&You.

Vezi și: 5 superalimente benefice pentru ficat. Sunt eficiente și la reglarea glicemiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel