Miere sau zahăr. Diferența între cele două. Bilic: Fiți zgârciți. De îngrășat, îngrașă

miere sau zahar - FOTO: Freepick
Miere sau zahăr, care din cele două produse este mai bun pentru sănătate. Și care sunt asemănările și deosebirile.

Miere sau zahăr. Ambele produse au ceva în comun. Însă există și diferențe între ele. Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a explicat într-un video pe YouTube care este diferența între miere și zahăr. 

Avantajul mierii în raport cu zahărul este însă puterea mai mare de îndulcire, motiv pentru care trebuie să folosim o cantitate mică. Mai exact, explică medicul, un vârf de linguriţă de miere îndulceşte cât o linguriţă de zahăr.

”Tot mai multe persoane am tendința să îndulcească cu miere. Care este diferența dintre miere și zahăr, dacă există. Vreau să vă spun că și mierea și zahărul, indiferent de culoare, că e brun, că e alb, căial, că este rafinat, nerafinat, din sfeclă sau din trestie, în nutriție ele se numesc agenți de îndulcire, sunt dizaharide, adică au două molecule, una de glucoză și alta de fructoză. 

Dacă până acum aveați impresia că mierea este o alternativă naturală și sănătoasă la zahăr, aflați că structura lor chimică este identică, dizaharide cu o moleculă de glucoză și una de fructoză. 

Există o diferență în miere: cele două molecule sunt libere. Adică, saliva albinelor scindează legătura dintre glucoză și fructoză. Din cauza asta mierea nu are nevoie de digestie. În momentul în care o înghițim, ea trece direct în sânge, nu necesită metabolizare, pe când aici avem nevoie de a scinda legătura dintre molecule”, a explicat Mihaela Bilic, medic nutriționist. 

Miere și zahar - FOTO: Captură YouTube - Mihaela Bilic

Vezi și: Microplasticele din apă pot transporta viruși. Sunt și mai stabili în aer

Mierea îndulcește mai tare

Mierea are capacitatea de a îndulci mai tare, tocmai de aceea trebuie folosită cu moderație. 

”Nu întâmplător ca și senzație de dulce, tocmai pentru că moleculele sunt libere, mierea are o putere de îndulcire mai mare. O veți simți mai dulce tocmai pentru că fructoza este liberă.

Din punct de vedere caloric, din nou, lucrurile sunt identice aici. Am 100 de grame de miere și 100 de grame de zahăr. Volumul diferă substanțial. De ce? Pentru că mierea este un fel de zahăr topit. În momentul în care voi folosiți în loc de zahăr miere pentru îndulcit, echivalența nu este linguriță la linguriță. Deci pentru linguriță cu vârf de zahăr puneți doar jumătate de linguriță de miere, ca să fie paritatea corectă.

Altfel riscăm, dacă puneți miere din belșug să aveți de două ori mai multe calorii. Mierea îndulcește mai tare, este mai condensată. O jumătate de linguriță de miere e suficientă cât să îndulcească pentru o linguriță cu vârf de zahăr.

Din punct de vedere caloric, în miere avem 300 de calorii pe suta de grame, în zahăr 400. Faptul că diferă volumul, putem spune că tot acolo suntem. Foarte puține persoane în văzut să pună doar un vârf de linguriță de miere. De obicei punem miere din belșug. În miere avem 20% apă și 80% glucoză fructoză”, a mai explicat Mihaela Bilic. 

Vezi și: Sănătatea inimii, cu soluții în farfurie. Medic: 40% dintre români suferă de hipertensiune

Mierea își pierde proprietățile în anumite condiții

Introdusă în alimente fierbinți sau gătită, mierea își pierde proprietățile. 

”În momentul în care puneți miere în băuturi fierbinți la o temperatură mai mare de 70 de grade toate beneficiile ei, altele decât cele legate de calorii dispar. Deci mierea n-are voie să fie pusă nici la cuptor, nici în prăjituri, nici în băuturi fierbinți. Poate fi folosită pe post de agent de înducire, cum și este.

Dacă puneți miere în cafea, ați stricat și cafeaua. Eu aș pune-o pe o felie de pâine cu unt. Fiți zgârciți cu mierea, chiar dacă este naturală și plină de beneficii pentru sănătate. De îngrășat, îngrașă la fel ca zahărul”, a mai atras atenția medicul nutriționist.

Tot ce trebuie să știți despre mierea de Manuka

"Mierea în general este promovată drept un aliment sănătos, pentru că este obținută pe cale naturală, nu prin procesări repetate, așa cum este în cazul zahărului. Trebuie să știm, din capul locului, că-n esență vorbim de zaharuri identice și este necesară restricția aportului, altfel riscurile de generare a bolilor clasice este același (obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare și cerebrale), indiferent că mâncăm multă miere sau mult zahăr.

Tendințele în ultimii ani sunt de a nișa anumite produse. Mierea este multă, fie că e polifloră sau monofloră. Dacă ai o miere de la poalele Everestului și o îmbraci bine într-o poveste, adăugând și un marketing pe măsură, poți promova un produs cu proprietăți extraordinare, mai multe și mai bune decât ale clasei de bază. Mierea de Manuka nu e chiar de la poalele Everestului, ci de undeva mai spre est, din Noua Zeelandă. Este făcută de către albinele care culeg nectarul florilor arborelui manuka. A ajuns să fie comercializată în toată lumea, iar numeroase vedete îi fac reclamă, susținând că tratează rănile, inflamațiile din gât, indigestia, răcelile.

Citește mai departe AICI

Mierea de rapiță, complex natural de vitamine

Mierea de rapiță are proprietăți terapeutice care pot preveni îmbolnăvirile. Mierea de rapiță vindeca, hrăneşte, energizeaza, vitaminizează şi imunizează. Mierea de rapiță este obţinută dintr-o plantă oleaginoasa numită rapiță, care apare primăvara.

Rapița este cultivată pentru seminţele ei bogate în uleiuri. Planta conţine proteine, hidraţi de carbon, substanţe minerale, precum calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, sau celuloza, glucide, grăsimi, mucilagii şi vitamine. Compoziţia seminţelor plantei conferă uleiului de rapita calităţi cicatrizante, dezinfectante, depurative, diuretice, emoliente, expectorante, vitaminizante şi nutritive.

Mierea de rapiță are proprietăţi curative recunoscute. Este recomandată în bolile ce afectează rinichii, dar şi în cazul osteoporozei deoarece uleiul de rapița conţine şi Q3, care este extrem de necesar pentru oase. Ajută şi la refacerea şi menţinerea elasticităţii pereţilor vasculari, şi la scăderea nivelului de colesterol rău iar consumul regulat de miere de rapița protejează ficatul, splina şi pancreasul de diverse boli, are puternică acţiune antibacteriană.

S-a demonstrat puterea să bactericidă faţă de numeroşi germeni, între care streptococul, stafilococul, enterococul, dar şi helicobacter pylori.

Citește mai departe AICI

Cum deosebești mierea naturală de cea contrafăcută

Mierea este unul dintre cele mai sănătoase alimente, fiind utilizată în toată lumea de mii de ani. Mierea conține vitamine, calciu, fosfor și, bineînțeles, glucoză. Ea este cea mai sănătoasă sursă de zahăr concentrat, care contribuie la sănătatea sistemului digestiv și întărește sistemul imunitar.

Dar una dintre cele mai mari probleme cu mierea, care face de obicei diferența, este calitatea sa. Mierea poate fi adesea amestecată cu soluție de glucoză, sirop de porumb bogat în fructoză și multe alte ingrediente de care consumatorii nu sunt conștienți.

De exemplu, dacă încercați să deschideți un borcan nou cu miere și auziți un sunet mic, ar putea fi un semn că mierea este de fapt contrafăcută. Zgomotul este specific de obicei atunci când în interiorul sticlei are loc fermentarea.

Dacă doriți să cumpărați miere naturală, trebuie să căutați termeni, inclusiv miere brută, naturală, de pădure sau organică, pentru mai multă siguranță.

Vezi și: Supradozajul de vitamina D, pericol pentru sănătate. Care sunt simptomele intoxicației

De asemenea, puteți testa mierea acasă, iată cum:

- Testul degetului: aplicați o cantitate mică de miere pe degetul mare, verificați dacă se varsă ca orice alt lichid, dacă se întâmplă, atunci mierea dvs. nu este autentică. Mierea se presupune că este groasă și nu picură. În plus, dacă luați cu lingurița miere și o lăsați să curgă, aceasta va forma un fir subțire, dar nu va picura.

- Test de apă: într-un pahar cu apă, puneți o lingură de miere, dacă mierea dvs. se dizolvă în apă, atunci este falsă. Mierea pură are o textură groasă care se va așeza la baza unei cești sau a unui pahar.

- Testul de apă poate fi și surprinzător. Puneți pe farfurie o lingură de miere și turnați puțină apă rece peste ea, apoi rotiți, încet farfuria, astfel încât apa să se miște circular în farfurie. Mierea naturală va lua forma fagurelui. Mai multe teorii au încercat să justifice acest fenomen ciudat, fiind amintite memoria genetică a mierii (celule Benard).

- Testul oțetului: amestecați câteva picături de miere în apă cu oțet, dacă amestecul începe să spumeze, atunci mierea dvs. este falsă.

- Testul focului: Mierea nu arde. Pentru a încerca, înmuiați un bețișor de chibrit în miere și aprindeți-l. Dacă arde, atunci mierea ta este falsificată.

- Mierea naturală se zaharisește. Puneți câteva linguri de miere într-o farfurie și încălziți-o în cuptorul cu microunde. Dacă mierea se cristalizează, înseamnă că e naturală. Dar nu uitați că la unele produse (mierea de salcâm) cristalizarea decurge mai lent.

De fapt, puteți observa diferența și cu ochiul liber. Mierea pură are o aromă dulce distinctă, parfumată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce sunt problemele digestive și de câte tipuri. Care sunt primele simptome ale acestora

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel