Nu trebuie să tai sânul ca să învingi...
Un nou studiu de la Universitatea Waterloo din Canada sugerează că bărbații și femeile au diferențe metabolice diferite datorită fazelor complexe ale vieții unei femei și solicitărilor asupra corpului său, cum ar fi sarcina. Studiul sugerează că metabolismul bărbaților poate răspunde cel mai bine la un mic dejun bogat în carbohidrați după ce nu au mâncat peste noapte, în timp ce femeile pot beneficia mai mult de mese cu un procent mai mare de grăsimi la trezire.
Metabolismul se referă la seria complexă de procese chimice din organism prin care substanțele nutritive sunt transformate în energie, are loc creșterea și sunt reparate leziunile celulare. Studiul se bazează pe un model matematic creat de cercetători pentru a simula efectul diferitelor alegeri alimentare asupra metabolismului bărbaților și femeilor.
Alimentația umană constă în principal din carbohidrați, grăsimi și proteine. Femeile tind să se bazeze mai mult pe metabolismul lipidic, decât pe cel al carbohidraților, de care dau dovadă bărbații. Autorii studiului subliniază importanța înțelegerii acestor diferențe în metabolism pentru a rezulta diferențe în răspunsurile metabolice și riscul de boală.
Michelle Routhenstein, dietetician de cardiologie preventivă la EntirelyNourished, sugerează ca bărbații să aleagă micul dejun bogat în carbohidrați cu fibre solubile, cum ar fi fulgi de ovăz, smoothie-uri sau boluri cu fructe de pădure, nuci și iaurt.
Pentru femei, pot fi benefice grăsimile nesaturate sănătoase pentru inimă, cum ar fi budinca de chia, omleta cu ouă vegetariene sau brânza de vaci cu semințe de in și mere. Atât micul dejun bogat în carbohidrați, cât și cel bogat în grăsimi pot ajuta la menținerea unei diete sănătoase.
Foto: Freepik
Un studiu realizat de Anita T. Layton, la Universitatea din Waterloo, a constatat că femeile tind să păstreze mai multă grăsime în timpul perioadei de absorbție, dar prezintă o oxidare a grăsimilor semnificativ mai mare în timpul perioadei post-absorbție.
Studiul sugerează că această dependență crescută de metabolismul grăsimilor la femei este influențată de diferențele de sex la nivelul ficatului și al țesutului adipos, simulările de model indicând un posibil mecanism de bază.
Ficatul feminin deviază mai mult glicerol către gluconeogeneză, dar conservă glicogenul mai mult decât ficatul masculin, rezultând o glicogenoliză redusă și o cantitate mai mică de glucoză.
Această reducere a glucozei arteriale favorizează oxidarea acizilor grași liberi de către alte organe și țesuturi, ducând la un metabolism global mai ridicat al grăsimilor.
Modelul poate ghida recomandările dietetice adaptate, specifice sexului, pentru optimizarea sănătății metabolice și prevenirea complicațiilor precum hiperglicemia sau hipoglicemia post-prandială.
Femeile stochează mai multe grăsimi, ard mai multe grăsimi în timpul exercițiilor fizice și metabolizează grăsimile mai eficient într-o masă după un post. Grăsimea este o sursă importantă de energie, necesară pentru a face față costurilor nutriționale ridicate ale sarcinii și alăptării.
Aceste diferențe sunt probabil determinate de estrogen, deoarece femeile suportă costuri nutriționale mai mari în timpul reproducerii și alăptării. Viața femeilor este complexă, mai ales în comparație cu cea a bărbaților, deoarece acestea pot rămâne însărcinate și pot trece prin perioada de lactație, ambele având cerințe nutriționale enorme și impunând schimbări majore în organismul feminin.
Multe diferențe între sexe există pentru a pregăti femeile pentru cerințele străine impuse de sarcină și alăptare. Routhenstein, specialist în cardiologie preventivă, subliniază că multe studii din trecut au omis femeile și că există un efort conștient în curs de desfășurare de a se concentra mai mult pe femei în studiile privind sănătatea inimii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Nu trebuie să tai sânul ca să învingi...
Pentru unele persoane cu leziuni la...
De ce apar musculițele de oțet și cum...
Cum să faci ca puținul să ți se pară...
De ce pe vremuri oamenii erau mai...
Acesta este lucrul îngrijorător pe care trebuie să îl știi despre...
Nu o să-ți vină să crezi ce alimente...
OMS anunţă prima precalificare a unui...