Microbiota, posibile soluții pentru tratarea infecției cu rotavirus

Bacterii intestinale
Prezența microbiotei specifice poate preveni și vindeca infecția cu rotavirus, susține un studiu.

Microbiota, rotavirus. Cercetători de la Institutul de Științe Biomedicale la Universitatea de Stat din Georgia au studiat microbiota în căutarea de soluții pentru tratarea infecției cu rotavirus. Ei pot explica de ce la unii rotavirusul provoacă o boală gravă, care le pune în pericol viața, iar la alții - doar o boală ușoară.

"Acest studiu arată ca un determinant important al pronosticului la infecția cu rotavirus este compoziția microbiotei. (...) Am fost șoareci de reproducere și ne-am dat seama că unii dintre ei erau complet rezistenți la rotavirus, în timp ce alții erau foarte sensibili. Am investigat de ce și am descoperit că șoarecii rezistenți transportau microbiota distinctă. Transplantul de microbiota fecală a transferat rezistența la rotavirus noilor gazde", a spus dr. Andrew Gewirtz, autorul principal al studiului si profesor la Institutul de Stiințe Biomedicale din statul Georgia.

Microbiota intestinală înseamnă microorganismele care trăiesc în tractul intestinal. Compoziția de microbiota a fost cunoscută ca influențând infecția bacteriană, dar rolul microbiotei în influențarea infecției virale era total necunoscut.

Microbiota, rotavirus. Cum se tratează rotavirusul

În prezent nu există tratamente existente pentru rotavirus pe lângă administrarea de lichide care să evite deshidratarea. Rotavirus este un virus extrem de contagios, care poate provoca diaree severă, vărsături, febră, dureri abdominale și moarte. Infecția cu rotavirus apare ca urmare a contactului direct cu o persoană infectată sau expunerea materiei fecale. Bebelușii și copiii mici sunt cei mai sensibili la această boală, iar boala poate duce la deshidratare severă, spitalizare sau chiar moarte. Rotavirusul duce la aproximativ 215.000 de decese la nivel mondial la copii mai mici de 5 ani, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor, potrivit unui comunicat al Universității de Stat din Georgia.

Susceptibilitatea la rotavirus nu este bine înțeleasă și poate varia foarte mult între indivizi și regiuni. Rotavirusul provoacă boli relativ ușoare atât în țările dezvoltate, cât și în regiunile sărace din America Centrală, dar omoară multe mii de copii în fiecare an în regiunile sărace din Africa Sub-Sahariană și India. Chiar și în cadrul anumitor societăți, rotavirusul provoacă boli ușoare la unii indivizi și boală gravă care poate pune viața în altele.

Microbiota, rotavirus. Studiile anterioare

Cercetările ulterioare au evidnețiat că un determinant predominant al rezistenței la rotavirus a fost prezența unei singure specii bacteriene numite Bacteria filamentoasă segmentată sau SFB. Cercetătorii din Georgia au descoperit că SFB reduce infecția cu rotavirus și protejează împotriva rotavirusului, determinând pierderea celulelor epiteliale și înlocuirea cu celule noi, neinfectate.

"Este o nouă descoperire de bază care ar trebui să ajute la înțelegerea pronunțării la infecția cu rotavirus. (...) Nu oferă un tratament imediat pentru oameni, dar oferă un mecanism potențial care să explice sensibilitatea diferențială a diferitelor populații și persoane diferite la infecția virală enterică. Mai mult, poate duce la noi strategii de prevenire și tratare a infecțiilor virale", subliniază cercetătorii.

Studiul a fost finanțat de Institutele Naționale de Sănătate, Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Rinichi și Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase.

Studiul, publicat în revista Cell. Poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel