MICAFUNGINUM - prospect

Soluție perfuzabilă. Foto: Pexels
MICAFUNGINUM – prospect. Acțiune: Antimicotic; inhibă necompetitiv sinteza de 1,3-p-D-glucan, o componentă esențială a peretelui celular fungic. Acționează împotriva majorității speciilor de Candida și inhibă predominant creșterea activă a miceliilor speciei Aspergillus.

MICAFUNGINUM – prospect:

Denumirea comercială: MYCAMINE 

Forma: Pulbere pentru soluție perfuzabilă

Indicații: Adulți, adolescenți cu vârsta > 16 ani și vârstnici: tratamentul candidozei invazive; trat. candidozei esofagiene la pacienți pentru care este indicat trat. i.v.; profilaxia infecțiilor cu Candida la pacienți supuși transplantului de celule stem hematopoietice alogene sau la pacienți la care este de așteptat să prezinte neutropenie (număr absolut de neutrofile < 500 celule/ pl) pentru 10 sau mai multe zile. 

Copii (inclusiv nou-născuți) și adolescenți cu vârsta < 16 ani: trat. candidozei invazive; profilaxia infecțiilor cu Candida la pacienți supuși transplantului de celule stem hematopoietice alogene sau la pacienți la care este de așteptat să prezinte neutropenie (număr absolut de neutrofile < 500 celule/pl) pentru 10 sau mai multe zile.

Contraindicații: Hipersensibilitate.

Atenție!: Trat. cu micafungin a fost asociat cu o alterare severă a funcției hepatice (creșterea ALT, AST sau bilirubină totală > 3 ori), atât la voluntari sănătoși, cât și la pacienți. La unii pacienți s-au raportat disfuncționalități hepatice, hepatită sau insuficiență hepatică mai severe, inclusiv cazuri  letale. Pacienții pediatrici cu vârsta < 1 an pot fi mai predispuși la afecțiuni ale ficatului. Trat. cu micafungin trebuie administrat după evaluarea atentă a raportului beneficiu-risc, în special la pacienții care prezintă o alterare severă a funcției hepatice sau boli hepatice cronice cunoscute ca reprezentând stări preneoplazice, cum ar fi fibroza hepatică avansată, ciroza, hepatita virală, hepatopatie neonatală sau defectele enzimatice congenitale sau la pacienții care urmează o terapie concomitentă cu medicamente cunoscute ca hepatotoxice și/sau genotoxice.

Reacții Adverse: Cu frecvență mai mare de 1/1000: leucopenie, neutropenie, anemie, pancitopenie, trombocitopenie, eozinofilie, hipoalbuminemie, hipo sau hiperpotasemie, hipomagneziemie, hipocalcemie, hiponatremie, hipofosfatemie, anorexie, cefalee, somnolență, tremor, amețeli, disgeuzie, insomnie, anxietate, confuzie, flebite, hTA sau HTA, hiperemie facială, dispnee, greață, vărsături, diaree, durere abdominală, dispepsie, constipație, creșterea valorilor fosfatazei alcaline serice, creșterea valorilor AST și ALT, creșterea bilirubinemiei (inclusiv hiperbilirubinemie), anomalii ale testelor funcționale hepatice, IH, creșterea valorilor gammaglutamiltransferazei, icter, colestază, hepatomegalie, hepatită, erupție cutanată, urticarie, prurit, eritem, creșterea valorilor creatininei serice și a ureei sanguine, agravarea IR, pirexie, frisoane, tromboză și durere la locul de injectare, inflamare la locul de perfuzie, edeme periferice, creșterea valorilor lactat dehidrogenazei serice, reacții anafilactice/anafilactoide, hipersensibilitate, tahicardie,  palpitații, bradicardie, hiperhidroză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel