Metodă revoluţionară de evaluare a riscului de cancer mamar

Analize
Oamenii de ştiinţă britanici au conceput o metodă revoluţionară de evaluare a riscului de cancer mamar.

O metodă de evaluare a riscului de cancer de sân, considerată cea mai cuprinzătoare dezvoltată până în prezent, a fost dezvăluită de o echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie, relatează marţi Press Association. Inovaţia, considerată revoluţionară a fost concepută în urma analizării a sute de markeri genetici şi factori de stil de viaţă, cu scopul de a îi ajuta pe medici să identifice pacienţii cu cel mai ridicat risc, respectiv cu cel mai mic risc, de a dezvolta această afecţiune.

Persoanele considerate a avea cel mai mare risc de cancer mamar pot beneficia ulterior de tratamente preventive sau pot fi supuse mai multor metode de evaluare a stării de sănătate. Cancerul de sân este cea des întâlnită formă a acestei boli în Marea Britanie, cu aproximativ 55.000 de femei diagnosticate anual. Potrivit organizaţiei Cancer Research UK, un procent important din aceste cazuri vizează persoane cu risc ridicat.

Condus de oameni de ştiinţă de la Universitatea Cambridge, studiul privind factorii de risc a condus la conceperea unui calculator online ce poate fi utilizat de medicii de familie, aflat în curs de testare. ''Aceasta este prima dată când cineva a reunit atât de multe elemente într-un instrument pentru predicţia cancerului de sân'', a declarat unul dintre autorii cercetării, Antonis Antoniou, profesor la Departamentul de Sănătate Publică şi Asistenţă Medicală Primară din cadrul universităţii menţionate. ''Ar putea fi (un instrument) revoluţionar pentru cancerul de sân, deoarece acum putem identifica un mare număr de femei cu diferite niveluri de risc, nu doar pe cele cu risc ridicat'', a explicat cercetătorul.

Sistemul combină date privind istoricul familial şi informaţii genetice cu alţi factori precum greutatea corporală, vârsta la menopauză, consumul de alcool şi utilizarea terapiei pentru substituţie hormonală. Astfel, sunt luaţi în considerare peste 300 de indicatori genetici pentru cancerul de sân, estimarea riscului devenind astfel mult mai precisă decât în trecut. ''Sperăm că acest lucru înseamnă că oamenii pot fi diagnosticaţi mai devreme şi pot supravieţui mai mult timp bolii, însă este nevoie de mai multe cercetări şi studii clinice'', a adăugat profesorul Antoniou.

Eluned Hughes, reprezentanta organizaţiei Breast Cancer Now, a declarat la rândul său că studiul reprezintă ''un pas promiţător'', însă a precizat că mai este nevoie de multă muncă pentru dezvoltarea şi testarea metodei până când aceasta va fi implementată în reţeaua National Health Service (NHS) din Marea Britanie. ''Acum trebuie să înţelegem modul în care această metodă se compară cu instrumentele existente de predicţie a riscului, dar şi modul în care aceasta ar putea fi utilizat în practică pentru a ajuta la luarea deciziilor cu privire la evaluarea stării de sănătate sau (utilizarea) opţiunilor preventive precum tamoxifen'', a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel