Menopauza, de la tabu la firescul vieții. Badea, despre noua etapă a femeii: Provoacă foarte multă neliniște, nu ne-a pregătit nimeni în acest sens

menopauza. FOTO: Freepik
Menopauza a fost multă vreme considerată ceva tabu pentru femeile din România. Cum poate fi gestionată această perioadă a existenței.

Menopauza este o etapă firească din viața femeilor și nu trebuie considerată ca o boală, deși vine cu o simptomatologie destul de încărcată, ci ca un nou început.

Debutul menopauzei poate să difere de la o femeie la alta, însă medicii dau ca ”normal” intervalul cuprins între 45-46 de ani și 54 de ani, existând însă și situații în care aceasta se instalează timpuriu, în jurul vârstei de 30 de ani.

”Menopauza este o perioadă firească și normală din viața unei femei, din păcate este o perioadă care și provoacă foarte multă neliniște și, pot spune, că este ceva normal, pentru că nu ne-a pregătit nimeni în acest sens”, a declarat  Florina Badea, health & nutrition coach, la Antena 3 CNN, explicând fenomenul într-un mod plastic, dar plin de adevăr.

”Îmi place să spun că este ca o cină dintr-o zi, anume, cum te simți și ce alegi să faci la cină are de fapt legătură cu ce alegeri ai făcut pe parcursul întregii zile. Cu alte cuvinte, cumva la menopauză este acel moment al vieții noastre în care simțim toate efectele deciziilor pe care le-am luat, din toate punctele de vedere”, a subliniat Badea.

3. -imagine fara descriere- (senior-woman-using-laptop-sitting-desk-living-room_85482700.jpg)

Femeie, într-un moment decisiv. FOTO: Freepik

Totodată mai spune aceasta, menopauza este ”un moment bun și de cotitură, și extrem de important în care să ne concentrăm asupra noastră și să luăm decizii bune pentru starea noastră de sănătate”. Mai mult decât atât, susține Florina Badea, fiecare femeie ar trebui să se simtă binecuvântate că a ajuns la această vârstă, care în alte vremuri reprezenta finalul vieții.

”Să ne uităm cât de mult a crescut speranța de vârstă la femei, în ultimii zeci de ani.

Menopauza este un dar pe care ar fi bine să îl îmbrățișăm cu bucurie și să facem din el, în așa fel încât  în următorii zeci de ani să fie cu bucurie și sănătate”, mai spune coach-ul.

Menopauza, simptome

Simptomele și semnele frecvente ale menopauzei sunt determinate de scăderea cantității de estrogen, cu efecte asupra întregului organism, și includ:

- modificări ale structurii și aspectului părului, pielii și unghiilor

- modificări la nivelul mucoaselor, caracterizate prin uscăciune vaginală, jenă la contactul sexual, pierderi involuntare de urină

- țesut adipos în exces, în special în zona abdominală

- ochi umflați dimineața, accentuarea pungilor și a cearcănelor

- creșterea tensiunii arteriale

- tulburări de somn, insomnie sau somn de proastă calitate

- schimbări de dispoziție, atitudine pesimistă, atacuri de panică

- bufeuri

- stare generală proastă, femeile acuză oboseală, crampe musculare sau amețeli.

Există viață după menopauză

Tocmai pentru că subiectul menopauzei, în România, este unul tabu și puține sunt vocile celor care încearcă să ajute alte femei să se vadă la adevărata lor valoare și după intrarea în această etapă a vieții, multe dintre femeile ajunse la menopauză capătă un soi de resemnare în ceea ce le privește.

De altfel, Florina Badea este una dintre susținătoarele ideii că ”există viață și după menopauză” și subliniază că, mai mult decât oricând, este nevoie de o colaborare între femeia ajunsă în această etapă și medicii specialiști, ginecologi, endocrinologi, mai ales având în vedere simptomatologia specifică menopauzei.

”Ar trebui să acceptăm că aceasta este perioada din viața noastră, în care am ajuns, și să nu ne resemnăm că este normal să nu ne simțim bine, că este normal să ducem după noi un număr mare de kilograme”, mai spune specialistul în sănătate și nutriție.

Vezi și: Cacaua și ciocolata, beneficii pentru sănătate. Ene: Gustul perfect pentru a ne atrage toate simțurile

Menopauza și noua dietă

Menopauza este, de asemenea, o perioadă în care curele de slăbire sunt mai puțin eficiente, motiv pentru care specialiștii recomandă schimbarea stilului alimentar, iar necesarul caloric este mai mic față de anii dinainte, chiar și cu 20%.

2. -imagine fara descriere- (smiling-senior-couple-looking-digital-tablet-preparing-food-kitchen_10607500.jpg)

Cuplu de vârstnici. FOTO: Freepik

”Nu mai avem nevoie nici de aceeași cantitate de mâncare, dar trebuie să vedem și tipul de alimente pe care le alegem. Alimentele inflamatoare nu ne mai sunt deloc prieteni, precum zahărul, alcoolul, excesul de carne roșie”, a mai spus specialistul.

Vezi și: Anxietatea de separare: cauze, simptome. Semnul dat de amețeală sau durerea de cap. Poate duce la insomnii. Dafinoiu: Poate să creeze mai multe complicații mai târziu

Menopauza și relația de cuplu

De asemenea, mai spune specialistul, menopauza poate fi un bun prilej pentru îmbunătățirea relației de cuplu, mai ales că după momentul în care copiii cuplului și-au luat ”zborul din cuib”, iar problemele specifice creșterii copiilor sunt eliminate, dar și pentru că au mai mult timp de petrecut împreună.

Vezi și: Ciocolata primită de Ziua Îndrăgostiților, cel mai puternic "tratament". Ce se întâmplă dacă mănânci un singur pătrățel de ciocolată astăzi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel