Memorie, cum se formează amintirile în creier

Memoria declarativă - amintiri care pot fi reamintite conștient - este esențială pentru viața de zi cu zi. De-a lungul copilăriei și adolescenței, memoria declarativă se îmbunătățește remarcabil. Cu toate acestea, până cel mai recent, a existat un decalaj critic în înțelegerea noastră a modului în care maturarea cortexului prefrontal conduce dezvoltarea memoriei.

O echipă de cercetători condusă de prof. dr. Noa Ofen, psiholog la Colegiul de Arte și Științe Liberale și la Institutul de Gerontologie al Universității Wayne State University, și dr. Lisa Johnson, cercetător științific postdoctoral la Institutul de Neuroștiințe Helen Wills de la Universitatea din California, au abordat acest decalaj critic prin utilizarea datelor electrocorticografice (ECoG) înregistrate direct din cortexul prefrontal la o cohortă de 17 copii și adolescenți. Aceste înregistrări ECoG au fost obținute de la pacienți cu electrozi subdural implantați chirurgical, utilizați pentru administrarea clinică a convulsiilor.

,,În studiul nostru, am investigat dezvoltarea memoriei la acest grup de vârstă”, a spus Ofen care a analizat datele ECoG pe două niveluri, fără imparțialitate. Mai întâi pe fiecare nivel, folosind statistici non-parametrice și apoi au fost modelate la nivel de grup. Precizia spațiotemporală ridicată a acestor înregistrări ne-a permis să oferim o demonstrație unică a modului în care cortexul prefrontal în curs de dezvoltare conduce la formarea de amintiri ale evenimentelor din viața noastră", a spus Johnson.

Acest studiu este primul care demonstrează că propagarea spațio-temporală a activității frontale sprijină formarea memoriei la copiii cu vârsta sub 6 ani și arată modul în care subregiunile frontale adiacente urmează traiectoriile de dezvoltare disociabile, potrivit Eurekalert.org.

Un studiu recent a scos la iveală că atunci când o memorie comportamentală este degradată, modificările celulare făcute în timpul procesului de învățare sunt inversate de același neuron de dopamină care a ajutat la formarea schimbărilor în primul rând. Cercetătorii au descoperit că atunci când acest neuron de dopamină este recrutat pentru a forma o nouă memorie, funcționează și pentru a degrada amintirile mai vechi.

Despre felul în care creierul șterge amintirile mai vechi pentru a le face loc celor noi, puteți citi aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel