Memorie, atenție: de ce băieții sunt mai afectați de poluare

Poluarea industrială afectează sistemul imunitar a mai multor generații de urmași    FOTO: pexels.com
Memorie, atenție. Traiul într-un mediu poluant din primii ani de viață este asociat cu performanțe slabe privind memoria și atenția, susține un studiu.

Memorie, atenție. O cercetare realizată de specialiști de la Institutul de Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) demonstrează că expunerea la particule fine în primii ani de viață este asociată cu performanțe mai slabe în memoria de lucru și atenție, se arată pe sciencedaily.com.

Studii anterioare sugerează că expunerea la poluarea aerului în primele etape ale vieții este asociată cu efecte negative asupra abilităților cognitive.

Memorie, atenție: în ce a constat studiul

Cercetarea spaniolilor vine cu date noi: expunerea la particule cu un diametru mai mic de 2,5 μm (PM2,5) în timpul sarcinii și primii ani de viață sunt asociate cu o reducere a abilităților cognitive fundamentale, precum memoria de lucru și atenția executivă.
Memoria de lucru – cea despre care cercetătorii au descoperit că este afectată - este un sistem cognitiv responsabil pentru stocarea temporară a informațiilor pentru manipularea ulterioară. Acesta joacă un rol fundamental în raționament, învățare, rezolvarea problemelor și înțelegerea limbajului.

Cercetarea face parte din proiectul BREATHE, publicat în Environmental Health Perspectives.

Plecând de la idei din studii anterioare, realizate de aceeași echipă, cercetătorii au descoperit niveluri mai scăzute de dezvoltare cognitivă la copiii care frecventează școli cu niveluri mai ridicate de poluare a aerului datorată traficului.

În studiu au fost implicați 2 221 de copii între 7 și 10 ani care frecventează școli din orașul Barcelona. Abilitățile cognitive ale acestora au fost evaluate folosind diverse teste computerizate. Oamenii de știință au arătat că expunerea la poluarea aerului la domiciliu în timpul sarcinii și pe tot parcursul copilăriei a fost estimată printr-un model matematic folosind măsurători reale.

Memorie, atenție: băieții, mai afectați

Studiul a constatat că o expunere mai mare la PM2.5 de la sarcină până la vârsta de 7 ani a fost asociată cu scoruri mai scăzute de memorie de lucru la testele aplicate la copii cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani.

Ce arată rezultatele? Relația dintre expunerea la poluare și memoria de lucru diminuată a fost găsită numai la băieți.

Cercetătorii detaliază: „Încă nu înțelegem ce cauzează aceste diferențe, dar există diferite mecanisme hormonale și genetice care ar putea duce ca fetele să aibă un răspuns mai bun la procesele inflamatorii declanșate de particule fine și să fie mai puțin sensibile la toxicitatea acestor particule".

Studiul a sesizat că expunerea mai mare la substanțe poluante a fost asociată cu o reducere a atenției executive atât la băieți, cât și la fete. „Atenția executivă este una dintre cele trei rețele care alcătuiesc capacitatea de atenție a unei persoane. Este implicat în forme de atenție la nivel înalt, cum ar fi detectarea și soluționarea conflictelor dintre opțiuni și răspunsuri, detectarea erorilor, inhibarea răspunsului și reglarea gândurilor și sentimentelor", potrivit sciencedaily.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel