Melanomul malign: când este mai mare riscul de metastaze

Boli de piele
Melanomul malign, o formă a cancerului de piele, prezintă un risc mai mare sau mai mic de a face metastaze, în funcție de locul unde este amplasat.

Noi rezultate dintr-un studiu descriptiv, de 6 luni, sugerează că melanomul malign (MM) care se dezvoltă pe gât are un risc mai mare de a se răspândi dincolo de piele, în comparație cu melanomul malign care se dezvoltă sub gât. Cu toate acestea, chiar dacă în mod semnificativ mai mulți dintre acești pacienți au avut tumori sub nivelul gâtului într-un stadiu avansat al bolii, niciunul nu a fost descoperit cu metastaze îndepărtate, în care melanomul malign se răspândește în alte părți ale corpului. Mai mult, doar unul dintre acești pacienți cu melanom malign sub gât a fost diagnosticat cu ganglioni limfatici pozitivi. Rezultatele studiului au fost prezentate la cel de-al 28-lea congres al EADV la Madrid, Spania.

45 de pacienți cu diagnostice noi de melanommalign au fost urmăriți pe o perioadă de 6 luni și au fost împărțiți în două grupuri de pacienți: un grup care aveau melanom malign pe gât și un grup care avea sub gât. Scopul studiului a fost de a vedea care tipuri de melanom malign au mai multe metastaze (răspândire) în ceea ce privește locația.

Cercetătorii au utilizat tomografia computerizate (CT) pentru a determina faza cancerului și răspândirea lui. Pacienților care au prezentat faza boalii T2a sau mai mult, li s-a oferit, de asemenea, o biopsie ganglionară santinelă (SLNB) pentru a investiga în continuare amploarea bolii.

Rezultatele au relevat că din cei 37 de pacienți cu melanom malign sub gât, niciunul nu a avut metastaze îndepărtate și doar unul a avut noduri pozitive (2,7%). Dintre cei 8 pacienți cu melanommalign pe gât, doi au prezentat noduri pozitive și metastaze îndepărtate (25%). Prin urmare, studiul a arătat că melanomul malign pe gât are un risc mai mare de a se răspândi, în comparație cu cel situat sub gât.

Cel mai periculos cancer de piele

Melanomul malign este cel mai periculos tip de cancer de piele și devine din ce în ce mai frecvent, mai ales la populațiile mai tinere. Odată ce s-a răspândit mai adânc în piele, sau în alte părți ale corpului, devine mai dificil de tratat și poate fi mortal. În plus, melanomele au adesea mutații în gena BRAF V600. Aceste modificări afectează producția de proteine BRAF și fac ca celulele să crească mai repede.

"O mutație a genei care codifică BRAF s-a demonstrat bine că are loc în asociere cu melanomul malign, iar acest lucru a revoluționat managementul suplimentar la pacienții cu boală avansată. În acest studiu am revizuit noi diagnostice de melanom malign, pentru a vedea care sunt mai predispuse la metastazei în ceea ce privește locația. O mai mare înțelegere despre aceste locații poate ajuta și la determinarea și gestionarea supraviețuirii unui pacient", a explicat dr. Mohammed Al Abadie, cercetătorul principal al studiului, care a prezentat rezultatele la conferința EADV.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel