Melanom malign: noi descoperiri care ar putea preveni recidiva

Cancer
În melanomul cu risc crescut, marjele operaționale chirurgicale mai mici la fel de sigure în melanomul cu risc crescut, susțin cercetătorii.

Melanom malign. "Tratamentul standard pentru cancerul cutanat agresiv este eliminarea chirurgicală a tumorii. Cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia arată că o marjă operațională de 2 cm este suficientă, spre deosebire de marginea de aproape 4 cm aplicată anterior de chirurgi", se arată pe site-ul Institutului Karolinska din Suedia.

Potrivit sursei citate, cercetătorii precizează că "melanomul malign este una dintre formele cele mai agresive de cancer de piele și una dintre cele mai rapide forme de cancer din Suedia", iar "descoperirea timpurie a bolii este importantă și tratamentul standard este o intervenție chirurgicală, dar exact ce marjă de excizie chirurgicală este necesară pentru a preveni recidiva este un punct de interes".

Melanom malign: despre studiu

La studiu au participat peste 900 de pacienți pe o durată medie de 19 ani de la intervenția chirurgicală și a fost realizat de cercetători în colaborare cu Spitalul Rigshospitalet din Copenhaga (Danemarca); Spitalul Regional Nord Estonian și Universitatea Tehnologică din Tallinn (Estonia); Spitalul Universitar din Oslo (Norvegia); Spitalul Universitar Skåne, Spitalul Universitar Karolinska și Spitalul General de Sud Stockholm (Suedia).

Suportul financiar a venit dinspre Societatea de Cancer din Stockholm, Societatea Suedeză pentru Cercetare Medicală, Fondurile de Cercetare a Cancerului de la Radiumhemmet, Societatea Suedeză de Medicină, Regiunea Stockholm și Fundația de Cercetare Wallström.

Cercetarea a fost publicată în The Lancet.

Melanom malign: descoperirea le întărește observațiile din 2011

"Acest studiu ulterior confirmă rezultatele noastre anterioare, dar cu un grad de încredere și mai mare, deoarece avem acum cea mai lungă perioadă de urmărire în lume pentru un astfel de studiu. (...) Arătăm că o marjă chirurgicală totală de 2 cm este la fel de sigură ca o marjă de 4 cm pentru melanomul cu risc crescut", afirmă, potrivit sursei citate, Peter Gillgren, cercetător la Departamentul de Științe și Educație Clinică Karolinska Institute, Södersjukhuset și chirurg la Stockholm South General (Spitalul Söder).

Autorii studiului au divizat 936 de pacienți cu melanom cu risc crescut în două grupuri - unul cu o marjă chirurgicală de 2 cm (465 de pacienți) și unul de 4 cm (471 pacienți). Prima prezentare a descoperirilor din studiu, publicată în 2011, a arătat că nu există nicio diferență în supraviețuirea dintre cele două. Iar acum, după o medie de 19 ani, cercetătorii confirmă observațiile de atunci.

Peter Gillgren susține că pacienții cu melanom există pericolul de recidivă mai târziu și de aceea e nevoie de timpi lungi de urmărire în grupuri mari de pacienți ca să fie cât mai siguri: "Rezultatele studiului nostru înseamnă că medicii chirurgii pot elimina liber cel mai mare risc de melanom malign cu o margine de 2 cm".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel