Medicul Tudor Ciuhodaru, despre antidepresive și efectele secundare la asocierea cu alte medicamente
14 ian 2020, 12:59

Medicamente
Medicamentele antidepresive pot avea unele efecte secundare, însă pacienții care primesc un astfel de tratament trebuie să fie foarte atenți și la asocierea lor cu alte medicamente. Efectele pot fi foarte grave.

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre posibilele efecte secundare ale mediamentelor antidepresive și, în special, despre efecte combinării acestor emdicamente cu altele, precum antalgicele. Potrivit lui, asocierea antidepresivelor cu antalgice majore (inclusiv fentanil, citrat de fentanil, meperidina (Demerol), pentazocina și tramadol) „e o bombă cu ceas ce poate duce la ,,intoxicație” cu serotonina- sindromul serotoninergic- cu hipertensiune/convulsii și chiar infarct miocardic sau accident vascular cerebral.”

Efecte secundare uzuale sunt cele digestive:gura uscată, greață, vărsături, diaree, însoțite de transpirații și dificultăți de coordonare a mișcărilo, mai arată medicul.

Potrivit lui, cele mai grave efecte secundare ale asocierii antidepresivelor cu antalgicele majore sunt: 

a) cele neuropsihice (toxicitate la serotonina): agitație, instabilitate emoțională, nervozitate, insomnie și confuzie, (risc suicidar!), tremor, convulsii, cefalee, tulburări de vedere, AVC și cele

b) cardiovasculare hiper/hipotensiune arteriala, ritm cardiac neregulat, infarct. Crizele de hipertensiune pot fi letale iar la anumite tipuri de antidepresive pot fi provocate chiar de asocierea cu medicamente eliberate fără prescpriție medicală și chiar de alimente care conțin tiramină (brânzeturile mature, carnea conservată și extractele de drojdie) precum si suplimentele alimentare, inclusiv sunatoarea si ginseng.

„Persoanele cu sindrom serotoninergic necesităi spitalizare pentru măsuri de depurare a toxicului  si tratamentul simptomelor. Benzodiazepinele sunt utile pentru a trata agitatia si/sau convulsiile. Suportul volemic și diureza osmotică asociată cu celelalte măsuri de eliminare a toxiculuiprin lavaj gastric și antidotism sunt vitale iar în cazurile severe se poate utiliza.- ciproheptadina (Periactin) care blocheaza producerea de serotonina”, mai arată el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?