Medicul Mihaela Bilic: Atenție la dietele vegane, vitamina B12 NU există! Riscă să pună în pericol organul nostru cel mai fragil

Medicul nutriționist Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă despre dietele vegane și spune că vitamina B12 există doar în produsele animale! O carență de vitamina B12 duce la anemie și tulburări neurologice, soldate în final cu afectarea ireversibilă a sistemului nervos. 

"Atenție la dietele vegane, vitamina B12 există doar în produsele animale!

Sub numele de vitamina B12 găsim cobalaminele, o clasă de substanțe care au în centru molecula de cobalt. Care este rolul lor în organism? Formarea și funcționarea celulelor nervoase și a globulelor roșii din sânge. Cu alte cuvinte de B12 depinde inteligența și rezistența la boli.

Interesant este că niciun animal evoluat nu posedă materialul genetic care să permită sinteza de vit. B12, ea este produsă doar de microorganisme precum bacteriile și drojdiile. Toate alimentele de origine animală (carne, ficat, ouă, fructe de mare, pește, lactate) sunt un fel de depozite naturale de vit B12, care este produsă intern, de flora intestinală a animalului. Este suficient să mâncăm din când în când astfel de produse ca să acoperim nevoile zilnice de aprox 3 micrograme de B12.

Ce se întâmplă când devenim vegani?

 

Carența de B12 duce la anemie și tulburări neurologice, soldate în final cu afectarea ireversibilă a sistemului nervos. Organismul are o rezervă de 2-5 mg B12 depozitată în ficat, rezervă care teoretic acoperă nevoile pentru un an de zile. O dietă vegană strictă, care este ținută pe o perioadă lungă de timp, riscă să pună în pericol organul nostru cel mai fragil-creierul! Și odată răul făcut, nimic nu-l mai poate repara. De dragul lui, măcar din când în când, autorizați-vă consumul de produse de origine animală.", a scris dr. nutriționist Mihaela Bilic pe Instagram.  

Citește și Dr. Bilic: TOP 12 legume și fructe "murdare". Un fruct faimos are cel mai mare conținut de pesticide!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel