Medicul de familie lipsește în aproape o cincime din comunele din Alba

Doctor
În județul Alba lipsesc medici de familie din aproape o cincime din comune. O situație deficitară se înregistrează și în câteva orașe.

Medic, comune. Aproape o cincime din comunele din judeţul Alba nu au medic de familie, o situaţie deficitară înregistrându-se şi în câteva oraşe, unde numărul existent este mai mic decât cel necesar, potrivit unui material prezentat, marţi, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social Alba.

Astfel, conform unui raport prezentat de către conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Alba, un număr de 12 comune, din cele 67 din judeţ, nu au medic de familie, ceea ce înseamnă aproape 18% dintre aceste unităţi administrativ-teritoriale. Mai exact, este vorba de comunele Almaşu Mare, Ceru Băcăinţi, Cut, Hopârta, Întregalde, Lupşa, Mogoş, Noşlac, Ponor, Poşaga, Roşia de Secaş şi Sohodol.

Şi în mediul urban există un deficit de zece medici de familie. Astfel, în municipiul Blaj, nunărul medicilor necesari este de 12, iar cel al medicilor existenţi este de 6. În Aiud şi Baia de Arieş mai este necesar câte un medic de familie, iar în Cugir, doi. Asigurarea continuităţii în asistenţa medicală primară se realizează prin centrele de permanenţă. 

În judeţul Alba funcţionează cinci centre de permanenţă, în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea 32 de medici, finanţate de către Ministerul Sănătăţii, prin intermediul a 29 de contracte încheiate de către CAS Alba cu furnizori din judeţ. Patru din cele cinci centre de permanenţă funcţionează în mediul urban, respectiv în Alba Iulia, Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna. Cel de-al cincilea centru este "Arieşul Mare" şi reuneşte şapte medici de familie din Munţii Apuseni. În total, în Alba sunt 190 de medici de familie, în scădere cu 11 faţă de anul 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel