Medicii anunță TOATE reacțiile ADVERSE la a doua doză de vaccin COVID-19

Aproape jumătate din populația Israelului a fost vaccinată
Medicii anunță reacții zgmotoase la a doua doză de vaccin COVID-19.

Despre reacțiile COVID-19 după rapel a vorbit medicul Emilian Imbri, managerul Institutului Victor Babeș din Capitală, marți, 2 februarie.

Reacții în plus și în mod deosebit

 

"Haideţi să vă spun ce s-a întâmplat după ce eu şi colegii mei am făcut rapelul. Suntem 500 de persoane. La prima vaccinare, la prima doză, am avut 3-4 colegi care s-au plâns de dureri uşoare la nivelul locului înţepăturii şi, a doua zi, nu au mai avut nicio problemă. După rapel, din 500 de persoane, au fost spre 20 de persoane la care au apărut, în plus faţă de durerea de la locul înţepăturii, dureri musculare, o moleşeală, stare febrilă, până spre 37,5 - 37,8, tuse, curs nasul, dureri în gât. A fost exact ca un debut de răceală. Nu a durat mult. Cel mai mult a durat 24 de ore.

Cam astea au fost reacţiile care au apărut în plus şi în mod deosebit. Nu a fost nimic spctaculos în sensul rău al cuvântului. Nu a fost nevoie de nicio intervenţie din partea celorlalţi colegi care erau pregătiţi să intervină, în caz de şocuri, în caz de ceea ce auzim astăzi pe la televizor că se poate întâmpla, ca reacţie la vaccin", a spus medicul Emilian Imbri, în direct, la Antena 3. 

"Suntem curioşi să vedem dacă, la cei care au avut o reacție ceva mai serioasă, există un nivel mai ridicat de anticorpi. Am vrea să vedem, dacă se poate, şi vom făcea observaţiile respective. Urmărim să vedem dacă cei care au trecut prin boală şi au făcut vaccin şi rapel au un nivel de anticorpi mai ridicat. Mergem pe o idee simplă, logică. După boală, rămâi cu nişte anticorpi sau faci nişte anticorpi. Sigur că, după 30 de zile, faci vaccinare, după încă 21 faci rapelul. Impulsul ăsta pe care ţi-l dă vaccinul şi rapelul a făcut să crescă nivelul anticorpilor pe care i-ai dobândit natural? Este de văzut.

Cei care au avut, exact cum am spus, o reacţie mai zgomotoasă au cumva un nivel mai ridicat de anticorpi? Şi mai este ceva: vârsta. Adică persoanele tinere au un nivel mai ridicat de anticopri decât persoanele mai în vârstă? Sunt nişte lucruri care pot aduce nişte informaţii sau pot să nu fie de importanţă ştiinţifică, dar există întotdeauna o corelare între modul de a te manifesta şi modul de a te apăra.", a mai declarat dr. Imbri. 

Sigur că, în mod logic, un organism tânăr, care reacţionează şi fabrică un număr mai mare de anticorpi dovedeşte că are forţa să se bată mai bine cu această infecţie. Un organism mai matur, spre seniori, probabil că nu fabrică atât de mulți anticorpi, însă suficient cât să nu mai ai nevoie de plasmă şi suficient cât să îţi dea un pic de siguranţă, un pic de linişte. Să zici "domnule, cred că sunt pregătit, poate nu fac o formă prea severă, dacă m-am vaccinat", a mai spus medicul Imbri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel