Medicii amână protestele. La ce acord au ajuns cu CNAS

medicii - FOTO: Freepik@stockking
Medicii de familie și cei din Ambulatoriile de specialitate vor amâna protestele. Care sunt rezultatele la care s-a ajuns în urma negocierilor.

Medicii de familie și cei din Ambulatoriile de specialitate au ajuns la un consens temporar cu oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Aceștia au căzut de acord ca tarifele să nu se modifice de la 1 februarie 2024. Acestea vor rămâne la același nivel până la data de 30 iunie 2024. 

Dată fiind decizia de astăzi, pacienții nu vor fi nevoiți să plătească consultațiile începând cu data de 1 februarie 2024. Medicii au spus că, dacă de la 1 iulie tarifele se vor micșora, ei își vor relua protestele.

"În primul rând, am reușit să menținem bugetul care a fost alocat în 2023, adică menținem valoarea punctelor negociate la contractul cadru din iulie 2023.

Nu se scade valoarea de punct, cum s-a dorit inițial. Mai trebuie să spunem un lucru, pentru că în orice poveste există un dar: valabilitatea este numai până la 30 iunie 2024. Îmi cer iertare pentru ambulatoriu și medicina de familie", a spus dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului medicilor.

"S-ar putea ca la 1 iulie să fim tot aici. Este doar o amânare a conflictului", a spus că Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator.

Vezi și: Kate Middleton, dintr-o dietă în alta și mare mâncătoare de picant. Cum ar putea asta să-i afecteze stomacul și digestia

Timp pentru a identifica resursele financiare

Dr. Gindrovel Dumitra, secretarul general al Colegiului Medicilor, a subliniat că în acest timp, autoritățile trebuie să găsească resurse pentru medicina de familie.

"Personal, cred că autoritățile au înțeles această problemă și că este un respiro pentru autorități să găsească resurse, iar după data de 30 iunie să nu ne mai aflăm în această situație", a spus Gindrovel Dumitra.

Pe data de 11 ianuarie 2024, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat noi tarife pentru medicii de familie care ar fi însemnat o scădere a veniturilor cabinetelor medicale cu sume cuprinse între 30 și 50%. Acest lucru i-a nemulțumit pe medici, care susțin că întreaga activitate le-ar fi afectată.

Vezi și: Kate Middleton, diagnostic. Semnul ciudat pentru care e acuzată de bulimie: E un simptom!

Ce se întâmplă după data de 1 iulie

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a explicat cum s-a ajuns la sumele prezentate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

"Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu a făcut altceva decât să publice o valoare estimată a punctelor, împărțind bugetul pe care l-a primit de la Ministerul de Finanțe la numărul de luni din an. Armistițiul de acum permite finanțarea până la data de 30 iunie. Ulterior, trebuie găsită o soluție financiară care să fie sustenabilă.

Eu cred că soluția financiară trebuie să vină dintr-o rectificare bugetară. Se pot mișca banii în interiorul diferitelor capitole pe care le are CNAS. Noi avem o politică națională inclusă și în strategia națională de sănătate și singura soluție sustenabilă este dezvoltarea medicinei primare și a ambulatoriilor de specialitate.

Să fie mai aproape de oameni. Adresabilitatea la spitale scade. Acolo sunt costurile cele mai mari. Acolo este grosul bugetului. Așa se poate face o politică de prevenție", a spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, la Europa FM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel