Medicamentul care poate provoca anemie. Duce la sângerări gastrointestinal sau perforație

ibuprofen - FOTO: Freepik@tsapenko1129
Acest medicament frecvent utilizat poate provoca anemie. În plus, poate duce și la sângerări gastrice.

Medicamentul folosit pentru a trata durerile, inflamația sau febra poate provoca anemie. Ibuprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) utilizat pentru a trata simptome precum durerea, inflamația și febra. Este disponibil fără prescripție medicală și este cel mai frecvent administrat oral sub formă de tablete, capsule sau suspensii lichide.

Ibuprofenul, efecte secundare

La fel ca orice medicament, ibuprofenul poate provoca efecte secundare. Printre cele mai comune sunt durerile de stomac, durerile de cap, amețelile, gazele, arsurile la stomac, greața, vărsăturile, constipația, diareea și erupțiile cutanate.

Un alt efect secundar comun, care este deosebit de important pentru persoanele care pot lua ibuprofen zilnic sau în doze mari, este anemia. Anemia este o afecțiune în care corpul nu are suficiente globule roșii sănătoase sau hemoglobină pentru a transporta în mod corespunzător oxigenul către țesuturile corpului. Aceasta se poate manifesta prin simptome precum oboseală, slăbiciune, dificultăți de respirație, piele palidă, amețeli, mâini și picioare reci și dureri de cap.

Vezi și: Cum funcționează chirurgia oculară cu laser (LASIK). Beneficiile și riscurile chirurgiei oculare cu Laser

Cum poate cauza ibuprofenul anemia

Antiinflamatoare - FOTO: Freepik@ahmadzada

Conform unui articol din 2021 din Clinical Medicine Journal, AINS, cum ar fi ibuprofenul, pot provoca ulcere stomacale, precum și deteriorarea, iritarea și umflarea intestinului subțire. Acest lucru poate duce la sângerări gastrointestinale și perforație. Autorii studiului notează că sângerările pot fi fie evidente – cauzând scaun închis la culoare și lipicios din cauza prezenței sângelui – fie ascunse, detectabile doar prin deficiența de fier rezultată.

Un articol din 2013 din Case Reports in Hematology afirmă că, în cazuri foarte rare, ibuprofenul poate induce anemia hemolitică autoimună (AHA). În această condiție, sistemul imunitar al corpului își confundă propriile globule roșii cu invadatori străini și începe să le atace, provocând spargerea acestora. Așa cum s-a demonstrat acest studiu de caz, poate duce la o anemie destul de gravă în câteva zile. Dacă persoanele cu AHA nu încetează imediat să ia medicamentul cauzator, aceasta poate duce potențial la deces.

Trebuie menționat, totuși, că această afecțiune este estimată să afecteze doar o persoană dintr-un milion. În plus, alte medicamente pot provoca, de asemenea, anemia hemolitică autoimună  și se crede că AINS reprezintă mai puțin de 15% din toate cazurile.

Vezi și: De ce oamenii ascultă muzică tristă. Impactul muzicii triste asupra stării de spirit nu este întotdeauna același

Cum se administrează ibuprofenul

Conform Clinicii Cleveland, ibuprofenul ar trebui administrat doar pentru o perioadă scurtă de timp, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă sfătuiește altfel. Acest lucru va minimiza riscul de anemie și alte complicații ale utilizării pe termen lung a AINS. Limita este de trei zile pentru febră și zece zile pentru durere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel