Medicamentele, scumpe pentru români. Tudor Ciuhodaru: Suntem pe un teren minat. Peste 3000 de medicamente au dispărut deja din farmacii

medicamentele - FOTO: Freepik
Medicamentele sunt scumpe pentru români. Mai mult, dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la medicamentele esențiale care nu se regăsesc în farmacii. Inclusiv cele oncologice sunt greu de găsit.

Medicamentele sunt scumpe pentru pacienții români. Dr. Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă. Prezent la Washington, medicul român, a ridicat mai multe probleme. 

”Vreau ca toți românii să beneficieze de medicamente ieftine. Acum susțin un nou demers la Food and Drug Administration (FDA) unde căutăm noi soluții la lipsa de medicamente.

În calitate de prim-vicepreședinte al Comisiei de Sănătate a Parlamentului European am prezentat conducerii FDA -Julie Tierney, Chief of Staff și Hilary Marston, Chief Medical Officer care sunt cele 5 obiective prioritare pentru mine, pe care le-am depus deja în parlament sperând într-o abordare unitară a crizei de medicamente.

Am fost invitat la Washington la FDA pentru dezbateri privind lipsa de medicamente. Suntem pe un teren minat. Peste 3000 de medicamente generice (ce includ medicamente esențiale și care salvează vieți, la fel ca multe medicamente oncologice) au dispărut deja din farmacii.

E nevoie de soluții de urgență pentru ca viața pacienților să fie protejată”, a scris dr. Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook. 

Cum poate fi asigurat necesarul de medicamente

”Cele cinci obiective reprezintă o veritabilă revoluție în politicile de sănătate ce le asigură românilor medicamente ieftine. Concret, toți românii vor beneficia de acces permanent la medicamente ieftine asigurate prin:

1. stabilirea unor standarde europene de calitate în sănătate;

2. inclusiv de stabilire a unei liste de medicamente esențiale la nivel european:

3. reducerea/eliminarea taxelor pentru medicamentele generice;

4. o strategie unitară de producție de medicamente la nivel european (!!!) - bazată și pe resuscitarea unor capacități de cercetare și producție deja existente la nivel european. Institutul Cantacuzino trebuie să devină un brand de țară susținut la nivel european și am cerut din nou azi acest lucru Comisarului European pentru Sănătate Kyriakides.

5. asigurarea unei farmacii europene ”de urgență” (producătorii vor avea obligația de a avea o rezervă strategică de medicamente de minim 10% din vânzările anuale, disponibilă la același preț, pentru a putea acoperi solicitările crescute din anumite perioade sau dificultățile de producție.Sănătatea se susține cu măsuri concrete”, a mai scris dr. Tudor Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel