Medicamentele antiinflamatorii ar putea crește riscul de diabet

Medicamente
Medicii prescriu medicamentele antiinflamatorii pentru a trata o serie de afecțiuni, dar unele dintre aceste medicamente ar putea crește riscul pentru diabet, constată cercetătorii.

Medicii prescriu medicamentele antiinflamatorii pe termen lung sau scurt pentru a trata o serie de afecțiuni, de la alergii la artrită. Dar unele dintre aceste medicamente ar putea crește efectiv riscul pentru o altă afecțiune cronică precum diabetul, constată cercetătorii.

Dozele regulate de glucocorticoizi pot crește riscul de diabet, susțin unii cercetători.

Sursa de încredere glucocorticoizi este un tip de medicament antiinflamator pe care medicii îl prescriu deseori pentru tratamentul diferitelor afecțiuni, inclusiv alergii, astm și afecțiuni reumatice, arată medicalnewstoday.com.

Ca și în cazul majorității medicamentelor, glucocorticoizii pot avea și unele efecte adverse. În cazul acestor medicamente, posibilele efecte nedorite pe care oamenii le raportează includ uscarea și decolorarea pielii, probleme de respirație și ale somnului.

La doze mai mari, unii indivizi au mai raportat stări depresive și tensiune arterială ridicată. Acum, noile cercetări ale Universității Sapienza din Roma și din Universitatea Oxford din Regatul Unit sugerează că aceste medicamente antiinflamatorii ar putea avea consecințe nedorite pe termen lung asupra sănătății.

Într-o prezentare în cadrul Conferinței anuale a Societății pentru Endocrinologie - care are loc în Brighton, U.K. - autorii studiului Dr. Riccardo Pofi și prof. Jeremy Tomlinson au explicat că glucocorticoizii pot crește riscul de diabet al unei persoane.

Medicamentele afectează reglarea glicemiei din sânge

Pentru studiul lor, dr. Pofi, prof. Tomlinson, și echipa au recrutat 16 participanți de sex masculin sănătoși. La acești participanți le-au administrat câte 10 sau 15 miligrame doze de glucocorticoid (prednisolon) timp de o săptămână.

Acestea, explică cercetătorii, sunt dozele pe care medicii le prescriu de obicei pacienților lor.

La sfârșitul unei săptămâni de tratament, cercetătorii au măsurat atât biomarkeri obișnuiți, cum ar fi nivelul de zahăr din sânge și greutatea, cât și markeri metabolici la participanți.

Ei au descoperit că, deși majoritatea biomarkerilor - inclusiv nivelul de zahăr din sânge - au rămas neafectate de medicamente, tratamentul a părut să afecteze negativ mecanismele de reglare a zahărului din sânge. Pe termen lung, observă cercetătorii, acest lucru poate duce la un risc crescut de diabet.

"Acesta este primul studiu care examinează efectele metabolice pe termen scurt ale dozelor frecvent prescrise de glucocorticoizi la bărbații sănătoși și indică faptul că, chiar și la aceste doze mai mici, metabolismul glicemiei este afectat, ceea ce sugerează un risc crescut de diabet cu un tratament continuu". spune dr. Pofi.

Cercetătorul susține că descoperirile actuale indică o necesitate strictă de a lua în considerare doza de medicamente anti-inflamatorii foarte atent, pentru a vă asigura că beneficiile depășesc riscurile potențiale.

„Această cercetare sugerează că trebuie să evaluăm mai precis utilizarea glucocorticoidului la pacienți, pentru a preveni și reduce efectele nedorite, în special la pacienții pentru care tratamentul cu steroizi este esențial pentru viață", a spus dr. Riccardo Pofi.

Mergând mai departe, cercetătorii indică necesitatea de a efectua studii mai mari și mai concludente pentru a confirma validitatea constatărilor actuale.

Mai mult, Dr. Pofi intenționează să investigheze dacă există modalități de reducere sau de prevenire a impactului metabolic al tratamentului cu glucocorticoizi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel