Medicamente, jumătate dintre ele afectează bacteriile intestinale

Medicamente
Medicamente precum antibioticele și laxativele sunt o parte dintre cele care afectează bacteriile intestinale, susține un studiu.

Medicamente, bacteriile intestinale. Microbiomul intestinal are un risc ridicat de daune de fiecare dată când folosim un medicament precum antibiotice sau laxative, demonstrează un studiu. Cercetătorii au inclus medicamente din 18 grupuri frecvent utilizate, iar efectele, zic ei, pot varia de la modificări în proporțiile relative ale diferitelor specii benefice și potențial dăunătoare până la modificări ale metabolismului celular al bacteriilor în sine, potrivit news-medical.net.

În cercetarea lor, oamenii de știință au inclus riscul de obezitate, infecții intestinale și afecțiuni legate de microbiom. Au examinat efectele utilizării medicamentelor din 41 de categorii, comparând peste 1.880 de probe fecale din trei grupuri: o cohortă reprezentativă a populației generale, una cu boală inflamatorie intestinală (IBD) și un grup de control.
Au analizat efectele utilizării unui singur medicament și apoi a mai multor medicamente utilizate împreună. Au mai analizat diferențele în compoziția microbiomului și a metabolismului celular indus de medicament, în comparație cu persoanele care nu sunt pe medicament.

Categoriile de medicamente

Cercetătorii au identificat patru categorii de medicamente care au avut cel mai mare impact asupra microbiomului: inhibitori ai pompei de protoni (IPP), Metformin, antibiotice, laxative.

IPP sunt utilizate în mod obișnuit pentru tratarea tulburărilor digestive, cum ar fi flatulența și arsurile la stomac. Astfel de condiții afectează 11% până la 24% din populația din Europa. Metformin este folosit în tratamentul diabetului de tip 2. Antbioticele sunt folosite de mai mult de unu din trei europeni în fiecare an pentru infecții bacteriene. Laxativele sunt utilizate pentru a ameliora sau pentru a preveni constipația, care afectează 17% din adulții din Europa.

Alte tipuri de pastile

Studiul a mai descoperit că alte șapte grupe de medicamente provoacă modificări semnificative în populațiile bacteriene intestinale.

"De exemplu, tipul de antidepresiv numit inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (ISRS) poate provoca o creștere accentuată a numărului de Eubacterium ramulus, o specie bacteriană potențial dăunătoare. Iar aportul de steroizi orali poate provoca o abundență de bacterii producătoare de metan, un fenomen legat deja de obezitate și de un indice de masă corporal ridicat", mai arată sursa citată.

Unul dintre cercetătorii implicați în studiu, Arnau Vich Vila, spune: „Știm deja că eficiența și toxicitatea anumitor medicamente sunt influențate de compoziția bacteriană a tractului gastrointestinal și că microbiomul intestinal a fost legat de multiple condiții de sănătate; prin urmare, este crucial să înțelegem care sunt consecințele medicației în microbiomul intestinal. Lucrările noastre subliniază importanța luării în considerare a rolului microbiotei intestinale în proiectarea tratamentelor și, de asemenea, indică noi ipoteze care ar putea explica anumite efecte secundare asociate consumului de medicamente".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel