Medicament comun pentru hipertensiune, risc crescut de stop cardiac

Un medicament comun pentru hipertensiune, periculos în doză mare
Un medicament folosit în mod obișnuit pentru a trata hipertensiune și angina pectorală este asociat, în doză mare, cu un risc crescut de stop cardiac brusc, în afara spitalului, conform rezultatelor din rețeaua europeană de stop cardiac (ESCAPE-NET) prezentată duminică la Congresul Asociației Europene de Ritm Cardiac (European Heart Rhythm Association), de la Lisabona.

Stopul cardiac brusc provoacă în jur de jumătate din decesele cardiace din Europa și unul din cinci decese din cauze naturale. Inima oprește pomparea după o aritmie cardiacă (fibrilație ventriculară / tahicardie); acest lucru este letal în câteva minute dacă nu este tratat. ESCAPE-NET a fost creată pentru a găsi cauzele acestor aritmii, astfel încât acestea să poată fi prevenite.

Dr. Hanno Tan, liderul proiectului ESCAPE-NET și cardiolog, de la Centrul Medical Academic, Amsterdam, Țările de Jos, a cerut prudență atunci când sunt interpretate aceste rezultate. El a spus: „Constatările trebuie să fie reproduse în alte studii înainte de ca medicii și pacenții să acționeze".

Nifedipinul și amlodipina, față în față

Studiul a examinat dacă nifedipina și amlodipina, două dihidropiridine utilizate pe scară largă pentru hipertensiune arterială și angina pectorală, sunt legate de stop cardiac în afara spitalului.

Doza de nifedipină cea mai des utilizată și studiată în cadrul acestei investigații este de 30 mg și 60 mg (90 mg este disponibilă, dar rareori utilizată), iar dozele de amlodipină sunt de 5 mg și 10 mg. Practica standard este de a începe cu o doză mai mică, apoi se administrează o doză mai mare dacă tensiunea arterială sau durerea toracică nu sunt suficient reduse.

Analiza a fost efectuată utilizând datele din registrul olandez de resuscitare din Amsterdam (ARREST, 2005-2011) și confirmat în Registrul de stop cardiac din Danemarca (DANCAR, 2001-2014), ambele părți ale ESCAPE-NET. Au fost înrolați pacienții cu stop cardiac în afara spitalului, datorită fibrilației ventriculare / tahicardiei, plus până la cinci controale per pacient, în funcție de vârstă și sex. Controalele au provenit din Rețeaua de baze de date PHARMO olandeză și din populația generală din Danemarca. În total, studiul a inclus 2.503 pacienți și 10.543 de controale din ARREST și 8.101 pacienți și 40.505 de control din baza DANCAR.

Nifedipinul în doză mare, risc crescut

Utilizarea curentă a dozei mari (Doza mare de nifedipină a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut de stop cardiac în afara spitalului comparativ cu orice doză de amlodipină, cu rapoarte de probabilitate de 2,3 și respectiv 2,2 în registrele ARREST și DANCAR. Nu a existat niciun risc asociat cu amlodipina.

Rezultatele au fost susținute de un studiu în celulele cardiace umane. Dihidropiridinele acționează prin blocarea canalelor de calciu de tip L. Studiul de laborator a arătat că, la dozele studiate în această anchetă, ambele medicamente au blocat aceste canale ionice, reducând astfel potențialul de acțiune al celulei cardiace. Un potențial de acțiune mai scurt poate facilita apariția aritmiilor letale care determină stoparea bruscă a cardiace. Dozele mari de nifedipină (60 mg) au cauzat o reducere mai mare a potențialului de acțiune față de doza mare de amlodipină (10 mg).

„Nifedipinul și amlodipina sunt adesea prescrise de mulți cardiologi și de alți medici, iar alegerea depinde adesea de preferința medicului și de experiența personală”, a spus dr. Tan, citat de Eurekalert.

„Ambele medicamente sunt în general considerate a fi la fel de eficiente și sigure și nici nu au fost asociate cu stopul cardiac brusc. Acest studiu sugerează că doza mare de nifedipină poate crește riscul de stop cardiac brusc datorită aritmiei cardiace fatale, în timp ce amlodipina nu. Dacă aceste constatări sunt confirmate în alte studii, atunci ar putea fi luate în considerare când se pune în discuție utilizarea acestor medicamente".

Aceste constatări pot fi surprinzătoare, având în vedere că ambele medicamente au fost utilizate de mulți ani și de mulți pacienți. O posibilă explicație a faptului că această descoperire a fost făcută abia acum este că stopul cardiac în afara spitalului este foarte dificil de studiat din cauza cursului său rapid și necesită seturi de date dedicate colectate special pentru acest scop. Până în prezent, au existat dosare insuficiente ale pacienților pentru a testa impactul medicamentelor.

Rezultatele trebuie reconfirmate

ESCAPE-NET a făcut posibil acest lucru prin legarea unor cohorte mari din întreaga Europă, inclusiv ARREST și DANCAR.
Dr. Tan a spus: „În calitate de consorțiu european, putem valida concluziile noastre în diferite populații și reunim expertiză diferită. De exemplu, stopul cardiac brusc în timpul sportului este de 19 ori mai frecvent la bărbați decât la femei și rețeaua ne permite să evaluăm în mod cuprinzător potențialele motive biologice (sexuale) și comportamentale (de gen)".

ESCAPE-NET este susținută de Asociația Europeană a Ritmului Cardiac (EHRA), al Societății Europene de Cardiologie (ESC) și de Consiliul European de Resuscitare (ERC).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel