Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Valeriu Gheorghiță, SMC: Rezistența la antibiotice, legată de medicina defensivă
14 feb, 13:48
Rezistența la antibiotice limitează opțiunile terapeutice, este de părere medicul Valeriu Gheorghiță de la SUUMC „Carol Davila”.
Medicamentele

Rezistenţa la antibiotice aduce în primul rând o limitare a opţiunilor terapeutice, consideră medicul Valeriu Gheorghiţă de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila".

"Astăzi vorbim despre bacterii multirezistente, bacterii cu rezistenţă extinsă sau chiar pan-rezistente. Care ar fi problema legată de rezistenţa la antibiotice? Aduce în primul rând o limitare a opţiunilor terapeutice. Practic, în momentul de faţă vorbim despre opţiuni care se regăsesc la unu sau două antibiotice rămase active", a explicat Gheorghiţă, citat de agerpres.ro.

El a spus că utilizarea în exces sau fără o indicaţie clară a tratamentelor cu antibiotice a condus la situaţia actuală.

"Ce a condus la această problemă în momentul de faţă este utilizarea în exces sau fără o indicaţie clară a tratamentelor antibiotice pe scară largă atât în medicina umană, cât şi în medicina veterinară. Toate acestea au apărut pe fondul unor vulnerabilităţi sociale care ţin de educaţia medicală foarte precară, care ţin de scăderea ratei de vaccinare, care ţin de auto-prescrierea de medicamente, de antibiotice", a arătat Valeriu Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, şi în rândul personalului medical se poate vorbi de o medicină defensivă.

"Şi în rândul personalului medical asistăm la o medicină defensivă, la probleme legate de insecuritatea şi nesiguranţa diagnosticului etiologic. Vorbim despre pacienţii extrem de gravi, extrem de complicaţi, cu un istoric terapeutic bogat în ceea ce priveşte tratamentele cu antibiotice, pacienţii din secţiile de terapie intensivă sau secţii chirurgicale", a menţionat Valeriu Gheorghiţă. 


Ştiri Recomandate

Știrile zilei
EXCLUSIV
Femeie slabă
EXCLUSIV
COVID-19. BILANȚUL zilei: 1.415 noi cazuri de infectări
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri