Medic bolnav de cancer, forțat să facă 7-8 gărzi lunar

Din lipsa cadrelor medicale, medicul Elena Cardaș, de la Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani, care duce zi de zi o luptă personală cu cancerul, este forțată să facă 7-8 gărzi pe lună. „Simt un abuz din pareta sistemului, după fiecare gardă zac în pat la propiu. Lupta mea zilnică este cu cancerul”, se destăuie medicul.

Medicul Elena Cardaș, de la Spitalul Județean „Mavromati" din Botoșani, care duce zi de zi o luptă personală cu cancerul, este forțată de situație să facă 7-8 gărzi pe lună. Și abia dacă are timp să respire în orele în care e de serviciu la urgență.

Nopți de coșmar, în gardă la Urgențe

O comă etanolică. O criză hipertensivă. Una de epilepsie. Unul care și-a tăiat genunchiul cu drujba. Altul tăiat de flex fix între ochi. Un bunic cu sonda urinară înfundată. Unul cu glicemie 400, febril, leșinat. Unul cu accident vascular cerebral. Acum a sosit un tânăr împins de vacă fix într-un testicol. Și mai sunt 13 de ore de gardă în față. Singură în fața deciziilor mele și cu greaua povară a responsabilității față de pacienți. Fără laborator, raze și alte chestii ajutătoare. Simplu ca bună ziua. Sau în fine... dimineața.... bună... de ar veni...", povestea Elena Cardaș, medic la Spitalul Județean „Mavromati" din Botoșani, calvarul prin care trece, pe pagina ei de Facebook, în urmă cu doar o săptămână.

Citește și: Medici căzuți la datorie. Au decedat prematur în gărzi sau după ele

Zi de zi, în afară de activitatea din spital, medicul duce o luptă personală cu o boală cruntă: cancerul.

Știu că am în lista mea de prieteni mulți medici. Am nevoie de un sfat, o părere. Ce pot să fac dacă sunt pusă să fac 7 sau 8 gărzi pe lună, iar eu simt că nu le pot face? Simt un abuz din partea sistemului de a munci forțat, ca un sclav, fără nicio putere de a spune nu. Sănătatea îmi permite să ajut cu 3, maxim 4 gărzi. Atât. După fiecare gardă zac în pat la propriu, fără nicio putere. Unde mă pot adresa și dacă există vreo legiferare în acest sens. Lupta mea zilnică este cu cancerul. Nu am putere să mă lupt cu sistemul. Aștept comentarii la obiect. Mulțumesc", a scris Elena Cardaș, într-un alt post, pe Facebook.

Citește și: Gărzi de infarct, un adevărat coșmar. Ce spun cardiologii și intervenționiștii

Situația nu e nouă, din păcate, pentru sistemul sanitar românesc. Din lipsa cadrelor medicale, resimțită mai ales în spitalele care nu sunt amplasate în centre mari universitare, medicii sunt nevoiți să stea de gardă mai des decât ar fi normal. Iar lucrul acesta îi extenuează, iar pe unii, chiar omoară, dacă ne aducem ainte de lista cu cei 43 de doctori decedați la datorie, publicată recent de un alt medic.

Nu au suficienți medici pentru gărzi

Elena Cardaș mai arăta și că, deși a cerut să îi fie reduse gărzile, ea este în continuare pusă pe liste, împotriva voinței sale.

Conform Adevărul.ro, conducerea spitalului spune că nu are ce să facă pentru a-i reduce numărul de gărzi alocate, având deficit de personal. Pentru ca Elena Cardaş să facă doar 3-4 gărzi lunar ar trebui să mai fie angajaţi doi medici. „Vom încerca să suplimentăm linia de gardă cu doi medici. Trebuie angajat personal. Am făcut o solicitare în acest sens", a declarat Livia Mihalache, directorul Spitalului Judeţean „Mavromati" Botoșani, pentru Adevărul.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel