Masca de somn, ajutor pentru o noapte odihnitoare. Cu ce o poți înlocui

masca de somn - FOTO: Freepik@senivpetro
Masca de somn vă poate ajuta să dormiți mult mai bine.

Masca de somn ajută la blocarea luminii care poate perturba somnul sau poate reduce calitatea acestuia. Unele modele ar putea oferi beneficii suplimentare limitate. Lumina joacă un rol important în somn. Corpul unei persoane răspunde în mod natural la nivelurile de lumină în timpul zilei și seara.

Măștile de somn care acoperă ochii ajută la menținerea luminii atunci când o persoană adoarme și o împiedică să se trezească înainte de a fi gata să se ridice pentru a doua zi.

Masca de somn, beneficii

Scopul principal al măștilor de somn este de a bloca lumina. Schimbările de lumină pe parcursul zilei joacă un rol important în vigilență, somn, și ritmul circadian al organismului. Ritmul circadian implică modificări mentale, fizice și comportamentale care apar pe parcursul a 24 de ore. Este sensibil atât la lumină, cât și la întuneric.

Cele mai ridicate niveluri de sensibilitate la lumină apar cu aproximativ 2 ore înainte de ora normală de culcare a unei persoane și cu aproximativ o oră după trezire. În acest timp, expunerea la lumină poate modifica ritmul circadian al unei persoane și poate afecta capacitatea acesteia.

Prezența luminii în timpul nopții, inclusiv a luminii provenite de la dispozitivele electronice, poate împiedica somnul. Măștile de somn pot ajuta o persoană să adoarmă prin blocarea luminii care altfel ar interfera cu somnul.

Dimineața, măștile de somn pot ajuta, de asemenea, la blocarea luminii care poate trezi o persoană înainte de a fi suficient de odihnită și gata să se ridice, notează Medical News Today.

Vezi și: Pungile de sub ochi, cauze. Trucuri pentru a scăpa de aspectul inestetic și obosit al feței

Masca de somn, eficacitate

Unele studii au arătat eficacitatea măștilor de somn pe somn. Într-un studiu din 2017 care a implicat 1.379 de persoane într-o unitate de terapie intensivă (ATI), combinația dintre o mască de somn și dopuri de urechi a ajutat pacienții.

Într-o analiză din 2021, cercetătorii au analizat 35 de studii de calitate privind măștile de somn și dopurile de urechi pentru persoanele din ATI care erau grav bolnave. Ei au găsit, de asemenea, rezultate pozitive pentru utilizarea lor în majoritatea studiilor.

Tipuri de măști de somn

O mare varietate de opțiuni de mască de somn sunt disponibile. Unele vin ca parte a unui pachet combinat, care poate include dopuri de urechi sau alte produse legate de somn.

Măștile de somn pot varia în mai multe moduri, inclusiv:

- materiale

- efecte de încălzire sau răcire

- greutate

- textură și confort

Studiile de calitate privind măștile de somn și beneficiile lipsesc, în general, și niciunul nu se uită la beneficiile potențiale ale diferitelor tipuri de măști disponibile pentru vânzare. Ca urmare, posibilele beneficii asociate cu răcirea, încălzirea, greutatea sau alte tipuri de măști sunt în mare parte anecdotice.

Prin urmare, o persoană poate fi nevoită să încerce diferite măști pentru a o găsi pe cea care funcționează cel mai bine pentru ei.

Vezi și: Ploaia, efect asupra stării de spirit. Cum te influențează vremea mohorâtă

Masca de somn, efect asupra pielii

Nu este probabil ca măștile de somn să ofere beneficii specifice pentru piele, dar este puțin probabil să facă rău.

Studiile privind măștile de somn se concentrează în primul rând pe efectele lor asupra calității somnului și a capacității de a adormi, mai degrabă decât dacă acestea oferă vreun beneficiu pielii.

Prin menținerea măștii curate, o persoană poate ajuta la evitarea prinderii uleiului sau a murdăriei pe piele. Acest lucru poate ajuta la prevenirea acneei. Neaplicarea unei măști reci sau fierbinți direct pe piele poate ajuta la prevenirea degerăturilor sau arsurilor.

Alternative la măștile de somn pentru a ajuta oamenii să doarmă

O persoană poate obține rezultate similare prin înfășurarea unui prosop ușor sau a unui tricou lejer în jurul ochilor și capului. Cu toate acestea, acest lucru ar putea să nu fie o soluție bună pentru persoanele care se mișcă frecvent în timpul somnului, deoarece se poate desprinde.

O altă opțiune este de a menține camera întunecată și rece prin utilizarea draperiilor și îndepărtarea dispozitivelor electronice.

Măștile pentru ochi pot ajuta o persoană să adoarmă și să rămână adormită prin blocarea luminii.

Vezi și: Cancerul de col uterin, ucigașul care poate fi oprit. Medic: Recomandarea este fermă și susținută pentru vaccinare HPV

Oamenii pot alege dintr-o serie de opțiuni și ar putea dori să încerce câteva opțiuni diferite pentru a vedea care funcționează cel mai bine pentru ei.

În plus față de măștile de somn, o persoană își poate îmbunătăți somnul făcând unele modificări de bază ale stilului de viață, cum ar fi îndepărtarea dispozitivelor electronice din dormitor, evitarea cofeinei seara și utilizarea draperiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel