Palpitațiile inimii, adesea...
Un somn bun este sănătos, iar acest lucru este confirmat de o multitudine de studii. Dacă pentru a acoperi gălăgia, mai ales în zonele urbane, putem să de folosim de zgomotul alb care blochează sunetele ce vin din exteriorul casei, cercetători au mai găsit un mod prin care se ne putem bucura de un somn bun, atât de necesar pentru a face față unei zile aglomerate, dar și care să ne crească speranța de viață.
Astfel, un studiu în care au fost implicate 122 de persoane, cu vârste între 18 și 35 de ani, pe parcursul a două experimente au evidențiat faptul că blocarea luminii ambientale în timpul somnului, cu ajutorul unei măști de ochi, poate crește vigilența și memoria a doua zi, notează Science Alert.
Autorii studiului susțin că aceasta este o dovadă în plus privind legătura dintre lumină și somn, astfel, prin controlul luminii putem gestiona momentul adormirii, dar și timpul de somn efectiv.
”Lumina ambientală poate influența structura și calitatea somnului. Am explorat modul în care purtarea unei măști de ochi pentru a bloca lumina în timpul somnului de noapte are un impact asupra memoriei și vigilenței, schimbări care ar putea fi benefice pentru sarcinile de zi cu zi, cum ar studiu sau șofatul”, au scris cercetătorii din Marea Britanie, Italia și SUA în lucrarea publicată în revista Sleep.
În primul experiment, 89 de participanți au fost rugați să poarte o mască de ochi în timp ce dormeau, timp de o săptămână, sau să poarte o mască de ochi dar cu găuri, pentru a fi luate în considerare efectele cauzate de disconfortul purtării măștii, în săptămâna următoare.
Testele de laborator efectuate în ultimele două zile ale fiecărei săptămâni au arătat că participanții au avut performanțe mai bune la un experiment care a vizat asocierea de perechi de cuvinte, menit să măsoare capacitatea de amintire a unor evenimente, după ce au ochii acperiți în timpul somnului.
În același timp aceștia au avut performanțe mai bune în cadrul unui test ce le-a măsurat timpii de reacție.
În cel de-al doilea experiment al studiului, 33 de participanți au fost echipați cu măști pentru ochi, dar și cu dispozitive de măsurare a intensității luminii la trezire, precum și un dispozitiv ce le măsura activitatea cerebrală în timpul somnului.
În cazul acestora, nopțile de somn cu masca de ochi și cu masca de ochi cu găuri au fost alternate, urmate de două alte două două în care s-a dormit cu masca de ochi, cea întreagă.
Potrivit autorilor, ”beneficiul pentru memorie a fost prezis de timpul petrecut în somnul cu unde lente în timpul purtării măștii”.
Mai mult, continuă cercetătorii, ”acest lucru sugerează că purtarea unei măști de ochi în timpul somnului este un comportament eficient, economic și neinvaziv care ar putea duce la beneficiile funcției cognitive și ar putea duce la un impact măsurabil asupra vieții de zi cu zi”.
De asemenea, purtatul măștii de ochi nu a afectat momentul de adormire, dar nici durata somnului celor implicați în cele două experimente.
De altfel, rezultatele acestui studiu, care vine să completeze studiile anterioare, sunt foarte îmbucurătoare, în contextul în care zi de zi avem un stil de viață tot mai alert, în care trebuie să fim atenți la o multitudine de lucru importante, atât pe plan personal, cât și profesional.
”Având în vedere climatul actual al life-hacking (n.r. tehnică de a gestiona timpul și activitățile cotidiene într-un mod eficient), al monitorizării somnului și al amplificatorilor cognitivi, constatările noastre sugerează că masca de ochi este o modalitate simplă, economică și neinvazivă de a obține mai mult de la o noapte de somn”, mai scriu cercetătorii.
Într-un studiu recent, la care au fost folosite datele a peste 172.000 de persoane, care au participat la un sondaj al Institutului de sănătate, între anii 2013 și 2018, au fost identificate cele cinci obiceiuri sănătoase care ne pot prelungi speranța de viață cu până la cinci ani. Acestea sunt:
- să dormi 7-8 ore de somn în fiecare noapte
- să adormi ușor în majoritatea nopților
- să rămâi adormit în majoritatea nopților
- să vă treziți odihnit în majoritatea dimineților
- să nu utilizați somnifere, notează Healthline.
Sondajul anual realizat de către Centrul de Control și Prevenție al Bolilor au inclus întrebări despre somn și obiceiuri legate de somn, iar după cei patru ani de studiu, cercetătorii care au folosit aceste date au putut identifica pacienții care au decedat, realizând astfel legătura dintre somnul de slabă calitate și riscul de moarte prematură. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...