Zgomotul alimentar, o preocupare...
O modă la români, mai ales atunci când vine vorba de răceală sau gripă,este administrarea antibioticelor în momentul în care am răcit sau în momentul în care am gripă.
Rezistența la antibiotice reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea publică, deoarece poate face tratamentul unor infecții comune sau complicate mai dificil sau chiar imposibil.
Este esențial să se utilizeze antibioticele doar atunci când sunt necesare și în mod corespunzător prescrise de către profesioniștii din domeniul sănătății.
Folosirea antibioticelor fără prescripție medicală sau în doze inadecvate poate contribui la dezvoltarea rezistenței. Tratamentele incomplete sau utilizarea antibioticelor pentru afecțiuni virale - în care antibioticele nu sunt eficiente - pot contribui la selecția bacteriilor rezistente.
"Asta e o problemă mai mult decât reală la nivel mondial, nu doar în România. Noi cumva suntem campioni, în sensul că luăm antibioticele precum bomboanele.
Facem o greșeală mare, de fapt, facem mai multe greșeli, înseamnă reacții adverse, care de multe ori înseamnă mai mult decât reacția la vaccin.
Ne punem probleme de vaccin, dar luăm antibiotice care au reacții adverse. Sunt frecție la picior de lemn dacă vorbim de o viroză sau de gripă și nu în ultimul rând se creează rezistență, ceea ce înseamnă că la un moment dat, când vom vrea să folosim antibioticele în situații de mare gravitate, care să ne salveze viața, nu vom avea ce să folosim.
Eu sper că în 5 ani de acum să fim într-o cu totul altă situație", a declarat Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase, la Antena 3 CNN.
"Ar fi două aspecte. În primul rând, dacă am factor de risc. Dacă sunt o persoană în vârstă, care am, de exemplu, 80 de ani, după părerea mea, la o simplă răceală ar trebui să merg, pentru că riscul e categoric mai mare. Deci vârsta contează. Sau dacă e un copil foarte mic.
Dacă am și boli cronice, indiferent de tipul de de boală contează.
Care sunt semnele?
În momentul în care, de exemplu, starea generală se modifică brusc, am probleme de respirație, sunt lucruri pe care nu le pot rezolva de la o oră la alta - sigur că voi ajunge, după părerea mea, întâi la medicul de familie sau dacă e o urgență, direct la camera de gardă, nu neapărat spital de boli infecțioase.
Când e o urgență, cea mai apropiată cameră de gardă trebuie să fie folosită, pentru că, într-adevăr, dacă e o urgență, intervenția trebuie să fie pe măsură", a conchis medicul Adrian Marinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...