Mare atenție! Îl consumi foarte des, însă nu știi cât de dăunător este

Durere
Eritritolul este un alcool din zahăr, derivat din fermentarea glucozei de amidon de porumb, rezultând mai puține calorii și un gust mai puțin dulce decât zahărul obișnuit. Dar este o alternativă mai sigură? Află cum îți poate afecta eritritolul sănătatea.

Zahărul este una dintre cele mai devastatoare substanțe pe care le poți consuma, ceea ce poate duce la probleme de sănătate pe termen lung:

1. Deteriorare hepatică: Prea mult zahăr poate afecta ficatul, similar consumului de alcool prin supraîncărcarea organului

2. Disfuncție metabolică: zahărul poate afecta mai multe procese biologice din organism, provocând o mulțime de probleme cum ar fi creșterea în greutate, obezitatea abdominală, nivelurile ridicate ale zahărului din sânge și tensiunea arterială ridicată

3. Niveluri crescute de acid uric: Nivelurile ridicate de acid uric sunt considerate a fi un factor de risc pentru inimă și rinichi.

Într-un efort de reducere a consumului de zahăr și a dependenței, cercetătorii au venit cu îndulcitori artificiali. Cu toate acestea, aceste produse nu sunt cel mai bun răspuns pentru pofta ta de dulce. Studiile arată că sucraloza poate crește riscul de apariție a tumorilor canceroase, după cum reiese dintr-un studiu efectuat pe șoareci, publicat în Jurnalul Internațional de Sănătate Ocupațională și de Mediu.

Studiile recente privind atât sucraloza, cât și aspartamul, un alt îndulcitor artificial, arată că, în loc să ajute să pierzi în greutate, acești îndulcitori pot determina creșterea în greutate și riscul de diabet zaharat, hipertensiune arterială și boli cardiace.

La fel de periculos este și eritritolul, un tip de îndulcitor creat prin fermentarea glucozei din amidonul de porumb. Produsul final este estimat la 70% din dulceața zahărului obișnuit, cu doar 5% din cantitatea de calorii.

Calitatea scăzută a calității eritritolului se datorează faptului că nu este digerată sau metabolizată odată consumată. În schimb, acesta intră în sânge și este în mare parte excretat în urină, așa cum a fost descoperit într-un studiu publicat în British Journal of Nutrition. Un alt studiu arată că eritritolul este absorbit rapid în intestinul subțire și că doar aproximativ 10% cantitatea intră în colon. În plus, cercetătorii remarcă faptul că flora intestinală umană nu fermentează îndulcitorul.

În plus, deoarece eritritolul nu este la fel de dulce ca zahărul, acesta este uneori combinat în alimente cu alți îndulcitori artificiali care sunt de multe ori mai dulci decât zahărul de masă. Ca urmare, poți ingera în mod neașteptat mai mulți compuși dăunători care pot în cele din urmă să fie în detrimentul sănătății tale.

Pericolele folosirii eritritolului

Una dintre principalele probleme ale utilizării eritritolului (și a alcoolilor de zahăr în general) se referă la diabetici, deoarece le poate dăuna pe termen lung. Diabetul care achiziționează produse "fără zahăr" poate crede că produsul pe care îl primește conține urme zero de zahăr, dar în realitate se utilizează alcoolii de zahăr. Acest lucru poate determina creșterea nivelului zahărului din sânge, mai ales atunci când se consumă prea mult, deoarece alimentele care conțin eritritol pot avea un nivel ridicat de carbohidrați, ceea ce contribuie la creșterea nivelului de glucoză.

Posibilele efecte secundare ale consumului de eritritol

Eritritolul poate provoca diverse probleme digestive, cum ar fi flatulența, balonarea și diareea, toate fiind observate mai frecvent la copii.

Deși eritritolul are în sine zero calorii, o altă problemă pe care trebuie să o observi în ceea ce privește eritritolul este creșterea în greutate, din cauza supraalimentării. Alimentația cu alcooli de zahăr te poate face să crezi că ceea ce consumi conține mai puține calorii, determinându-te să te răsfeți mai mult și să consumi mai multe calorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel