Mâncatul compulsiv, semnul ascuns al depresiei. Leca: Deschizi frigiderul de 5-6 ori, ești jumătate băgat în frigider, tot frigiderul este deja în tine. Ce ascunzi prietene? Depresia!

Mancatul compulsiv - Foto: Freepick @vh-studio
Unul dintre cele mai ascunse semne ale depresiei este mâncatul compulsiv. De ce este important să ne conștientizăm emoțiile și să vorbim cu ele.

De multe ori depresia și anxietatea își au ca sursă evenimente din trecut, însă puțini sunt cei care conștientizează acest lucru. Iar în cazul pacientului cu depresie acesta face conexiunea între serviciu și depresie, deși sursa acesteia este cu totul și cu totul alta.

Totodată, o metodă de a stăpâni emoțiile care duc la depresie și anxietate este aceea de a vorbi cu ele, pentru că dacă veți încerca să le ascundeți se poate ajunge cu ușurință la mâncatul compulsiv, care potrivit specialiștilor nu este altceva decât mâncatul propriilor emoții.

Oaia neagră a familiei: ce este și de ce apare. 9 semne că ești "oaia neagră". Dafinoiu: Nu e vina persoanei, ci a familiei sale. Părinții vor să-și descarce frustrarea pe cineva

”Pacientul depresiv conectează jobul cu depresia greșind sursa, fiindcă el este cumva programat să fie depresiv. El iubește tristețea, o iubește, o îmbrățișează, o cheamă în viața lui și este extrem de fericit în prezența depresiei și a tristeții, atât timp cât terapeutul încearcă să îi spună că nu este momentul să se acutizeze tristețea, ea se acutizează, iar subiectul spune că:

Eu simt ceva!

Ce simți?

Simt tristețe!

Dar de ce o simți?

Că e în tine, nu?

Da, dar o simt și îmi place ce simt”, a declarat psihologul Radu Leca în cadrul emisiunii UltraPsihologie de la DCNews.

Vezi și: Masca de ochi, obiectul banal cu beneficii pentru calitatea vieții. Cercetător: Eficient, economic și neinvaziv

Dependența de tristețe

Întrebat de ce omul este dependent de tristețe, psihologul a afirmat că ”tristețea este extrem de seductivă. Tristețea seduce mintea. Omul care nu se regăsește în familie, cuplu, sexualitate, mâncare, job trebuie să aibă alte tipuri de dependențe. Alcool, jocuri de noroc, droguri, sex random făcut, nu contează cu cine și când. Da, dar lucrurile astea ascund depresia.

Lumea spune în felul următor: cum de nu ne-am dat noi seama că Ion sau Vasile sau Cosmin (n.r. nume aleatorii), alcoolicul, este și depresiv.

Păi nu le-ai conectat. El nu a devenit alcoolic sau toxicoman, ci s-a păstrat și alcoolic, și toxicoman dintr-o întâmplare.

Lucrurile astea s-au întâmplat pentru că Vasile era depresiv. El a ascuns tristețea în spatele consumului, a dependențelor. Când ascunzi tristețea, ceva trebuie să îi ia locul. Ce? Mâncatul compulsiv.

Mâncatul compulsiv, când ajungi acasă și deschizi frigiderul de 5-6 ori din secunda 2 de când ai ajuns, tu ești jumătate băgat în frigider, tot frigiderul este deja în tine, tu te gândești:

Ce ascunzi prietene?

Depresia!

Păi de ce o ascunzi și nu o scoți să vorbim frumos despre ea? Să o rearanjăm, să o punem pe bucățele, să vedem și noi: de unde vine, când vine, cum vine, ce o dă, de ce o dă? De ce te bagi în frigider?

Iar el spune că din confort.

Adică într-un fel spune că: Lasă-mă în pace să îmi trăiesc viața, nu mă lași să mănânc o savarină, nu mă lași să mănânc o bucată de friptură, mă înnebunești. Nu pot să fac nimic.

Da, dar nu poți să faci asta noaptea, la ora 11.

De ce? Asta mă face fericit. Eu nu mă ascund, mie îmi place să mănânc. Sunt înnebunit după mâncare.

De ce mănânci compulsiv?

Mă simt trist, dar nu vreau să recunosc și atunci îmi este foame.

Și uite așa intrăm pe psihonutriție, care spune că îți mănânci compulsiv emoțiile, pe care le transformi în pofte”, a mai spus Radu Leca.

Vezi și: Cum să faci față unui mediu de lucru toxic. Locul de muncă îți poate afecta grav sănătatea

Vezi și: Burnout-ul este tot mai prezent în corporații și are surse multiple. Leca: Productivitatea scade, te epuizezi, anxietatea începe să se manifeste

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel