Mâncărimea scalpului: de ce apare și cum să o gestionezi corect. Când să consulți un dermatolog

Mancarimea scalpului Foto: Freepik @EyeEm
Descoperă cauzele diverse ale mâncărimii scalpului și modalitățile eficiente de tratare.

Nu există un răspuns unic și direct la întrebarea de ce vă mănâncă atât de tare scalpul. Există mai multe cauze posibile, inclusiv reacții la produsele pentru păr, dermatită seboreică, urticarie, psoriazis, păduchi, acnee, coșuri, dermatită atopică și dermatită atopică.

Reacții adverse

Dermatita de contact este o erupție cutanată cauzată de contactul pielii cu substanțe iritante sau alergice, care se găsesc adesea în vopselele de păr închise la culoare și în henna. Poate fi cauzată și de alte produse. Pentru a trata reacțiile alergice, este esențial să identifici și să eviți substanța chimică la care ești alergic, ceea ce poate fi o provocare de făcut pe cont propriu. Este posibil să fie necesare teste specializate în cabinetul unui dermatolog pentru a determina cauza alergiei tale.

Dermatita seboreică

Dermatita seboreică este cea mai frecventă cauză a mâncărimilor la nivelul scalpului, din cauza răspunsului inflamator al organismului la o creștere excesivă a drojdiei. Aceasta provoacă mâncărimi și descuamare. Pentru a trata cazurile ușoare, folosește un șampon fără prescripție medicală cu seleniu sau piritionă de zinc. Pentru cazurile severe, consultă un furnizor de servicii medicale pentru un șampon antifungic puternic, cortizon topic sau spumă, soluție, cremă sau unguent medicamentat.

Acnee

Acneea și coșurile de pe scalp pot fi dureroase și pot fi cauzate de transpirație și de produsele de înfrumusețare. Pentru a preveni această problemă, folosește produse de păr diferite, spală-ți părul mai des și evită pălăriile sau bentițele strânse. Dacă aceste sfaturi nu te ajută, consultă un dermatolog pentru a-ți prescrie medicamente topice sau orale.

Vezi și: Afecțiunea complexă a urechii interne. Poate provoca pierderea permanentă a auzului și probleme de echilibru dacă nu este tratată

Foto: Freepik @fongbeerredhot

Urticarie

Urticaria, o afecțiune dureroasă și pruriginoasă, poate apărea pe diferite părți ale corpului, inclusiv pe scalp. Deși, de obicei, acestea dispar de la sine, dacă persistă sau sunt frecvente, poate fi necesară consultarea unui dermatolog.

Păduchii

Păduchii sunt insecte mici care pot invada scalpul oricui și preferă părul curat, spre deosebire de credința comună conform căreia igiena precară cauzează păduchii. Aceștia sunt atașați de fire de păr individuale și sunt mai greu de depistat decât păduchii. Pentru a trata păduchii de cap, folosește șampoane fără prescripție medicală cu piretrină sau permetrin, urmând protocolul de tratament de pe cutie.

Dacă șamponul nu funcționează, consultă un dermatolog. Evită să folosești substanțe chimice pentru a desprinde păduchii și evită remediile de casă, cum ar fi maioneza, uleiul de măsline și vaselina, deoarece acestea pot provoca daune suplimentare.

Citește și: Impactul dietei bogate în grăsimi asupra riscului de Alzheimer. Efectele nutriției pentru sănătatea creierului

Pecingine

Pecinginea cunoscută și sub numele de tinea capitis, este o infecție fungică care provoacă pete rotunde de cădere a părului care cresc în dimensiune în timp. Poate apărea înălțată, neagră sau șuvițată. În timp ce formulările antifungice de vânzare pot fi utilizate pentru infecțiile cutanate cu ciuperci, pecinginea necesită medicamente antifungice orale datorită prezenței profunde a organismului în foliculii de păr. Medicii vor trebui să verifice cauza înainte de a prescrie acest medicament, deoarece este organismul care cauzează problema.

Psoriazis

Psoriazisul scalpului este o boală autoimună cronică care provoacă pete ridicate, roșiatice și solzoase pe scalp, numite plăci. Este mai probabil să se dezvolte dacă cineva din familia dumneavoastră îl are. Cu toate acestea, nu poți lua psoriazisul de la alte persoane. Șampoanele medicamentate cu gudron de cărbune sau acid salicilic pot ajuta la controlul psoriazisului, potrivit Clinicii Cleveland. Dacă acestea nu funcționează, un dermatolog poate prescrie șampoane mai puternice și cortizon topic.

Dermatita atopică

Dermatita atopică este o eczemă cronică care provoacă mâncărimi, uscăciune și descuamări ale pielii, afectând orice parte a corpului, inclusiv scalpul. Poate provoca mâncărimi severe care interferează cu școala, munca și somnul. Deși este o afecțiune care durează toată viața, apare adesea în copilărie și este puțin probabil să apară sub forma unei mâncărimi la nivelul scalpului. Deși nu poate fi prevenită, gestionarea crizelor poate ajuta la reducerea mâncărimii.

Cum să scapi de mâncărimea scalpului

Mâncărimea scalpului poate fi tratată cu ajutorul diferitelor tratamente, inclusiv șampoane medicinale fără prescripție medicală, șampoane cu prescripție medicală, medicamente topice și medicamente orale. Tipul de șampon necesar depinde de afecțiune și de lista de ingrediente. În cazul în care șampoanele fără prescripție medicală nu funcționează, un dermatolog poate prescrie unul mai puternic.

Medicamentele topice pot fi prescrise de dermatologi, cum ar fi spume, unguente sau alte forme de medicamente pentru piele. Medicamentele orale pot fi necesare în funcție de cauză. Cu toate acestea, este esențial să consulți un medic înainte de a încerca remedii de casă, deoarece acestea pot fi dăunătoare și nefolositoare. Remediile de casă trebuie evitate pentru a proteja pielea și părul și pentru a asigura o soluție rapidă și eficientă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel