Mâncarea din vacanță, sursă de inflamații. Ruxandra Pleșea: Cinci porții de legume și fructe colorate mâncate cu grăsime

mancarea din vacanta. FOTO: Freepik @svetlanasokolova
Cum puteți să vă feriți de kilogramele în plus, pericolul din vacanță. De ce este important să consumați cele cinci porții de fructe și legume.

Ispitele culinare pe care le vezi la tot pasul în vacanță sunt de cele mai multe ori alimente de tip inflamator, iar acesta nu pare să fie lucrul cu care vrei să te întorci acasă.

Inflamația la nivelul organismului se poate traduce și prin câteva kilograme în plus, motiv pentru care trebuie să fim atenți la tot ceea ce consumăm.

În acest sens, dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet zaharat, boli de nutriție și metabolism, susține că există soluții viabile pentru scăpa de aceste inflamații

”Își asiguri antioxidanții pentru că ei luptă cu radicalii liberi. Atenție însă, dacă îi iei din suplimente, un exces de antioxidanți poate să acționeze ca și pro-oxidanți, deci fac lucrurile mai rele. Așa că tot pe mâncare trebuie să te bazezi”, a declarat dr. Ruxandra Pleșea, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Vezi și: 10 beneficii ale coacăzelor negre. Ajută la reglarea glicemiei și susțin sănătatea creierului, reducând stresul

Potrivit nutriționistului, suplimentele vizate sunt cele de vitamina A, C și E, luate în doze mari. ”Ce este într-o multivitamină nu este periculos, însă unii își autoadministrează mega-doze în speranța că fac mai bine, însă nu aceasta este soluția, ci ne bazăm pe mâncare, fiindcă absorbția de antioxidanți din mâncare este optimă. Niciodată nu este prea mult”, a mai spus medicul.

Astfel, antioxidanții de are avem nevoie pentru a combate inflamațiile și pe care îi putem găsi și integra cu ușurință în alimentație sunt: carotenoizii, polifenolii, acizii grași Omega 3, 

”Avem nevoie de carotenoizi, culoarea galben, oranj, roșie a fructelor și a legumelor. Pepenele, piersicile, caisele trebuie să fie la mare preț, în fiecare zi, în special după mese și niciodată stoarse, mai ales dacă vorbim de grapefruit sau portocală. Le mâncăm întregi.

Apoi avem  familia polifenolilor, iar aici sunt fructele de pădure. tot ce este mov, culoare violet închis, are polifenoli, chiar și în vin găsim, așa că în vacanță nu bem bere, dacă tot este să bem ceva, bem vin și nu la plajă.

Pentru că dacă stai la soare și ai băut un cocktail cu zahăr și cu alcool, prăjirea este garantată, distrugerea colagenului, a elastinei, apariția petelor solare este ca și garantată la întoarcere.

Pe lângă alcoolul care deshidratează mai avem și zahărul, care prin glicare distruge, afectează colagenul și elastina, și vii acasă ca o stafidă, deshidratat, cu acele pete, riduri, linii fine pe care înainte nu le aveai și choar cu tulburări ale celulelor, ale ADN-ului celular, pentru că radicalii liberi pot să aibă efect mutagen și să  ducă în timp și cumulativ la apariția cancerului de piele dacă nu ești bine protejat.

Factorul de protecție solară te protejează, însă și mâncarea. Acești antioxidanți au efect de fotoprotecție și atunci, în fiecare zi trebuie să îi mănânci.

Acele cinci porții de legume și fructe colorate în galben, oranj, roșu trebuie mâncate. Și cu grăsime. Deci salata de legume fără ulei este ca timbrul fără scrisoare în vacanță, pentru că nu se absorb antioxidanții”, a mai spus nutriționistul.

Tot în privința grăsimilor, acizii grași Omega 3, pe care îi găsim în peștele gras, sunt o sursă importantă de nutrienți cu efect antiinflamator.

Vezi și: Cea mai sigură formă de a vă vopsi în timpul sarcinii. Mona Croitoru: Îl păstrăm 9 luni

Hidratarea în vacanță

Este cunosct faptul că hidratarea este esențială, în orice zi, în orice anotimp, cu atât mai mult în vacanța de vară, când temperaturile ridicate ne fac să transpirăm mai des și să pierdem din apa corporală.

Potrivit nutriționistului, dacă vreți să vă hidratați, dar fără să puneți kilograme în plus, este indicat să nu consumați sucuri, care sunt pline de zahăr, ci mai bine să beți o limonadă, care vă conferă astfel și aportul de vitamine și minerale, dar și apa necesară.

Vezi și: Halucinațiile de prezență, semnul timpuriu al bolii Parkinson. La 1 din 3 apare înainte de cel mai cunoscut simptom al bolii, tremuratul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel