Managerul Institutului Fundeni despre activitatea din pandemie: Nu putem să amânăm tratamentul unui bolnav

Medic
EXCLUSIV
Managerul Institutului Fundeni, Anca Coliță, a vorbit, pentru DC Medical, despre ce a însemnat pandemia pentru această unitate medicală și cum s-a reorganizat ca să facă față noii situații.

Conferențiarul Anca Coliță, managerul Institutului Fundeni din București, a povestit, într-un interviu pentru DC Medical, ce a însemnat pandemia pentru unitatea medicală în care activează. Aceasta a vorbit despre două dintre provocările la care Institutul a trebuit să facă față. Mai întâi a subliniat că, la fel ca și în alte unități medicale, nimeni nu a fost pregătit pentru infecția COVID-19: ”a trebuit să acceptăm schimbarea profundă a tuturor regulilor și reglementărilor cu care eram obișnuiți”.

Prima provocare de care amintește managerul de la Fundeni este continuarea activității spitalicești. ”De ce? Pentru că suntem un spital pe zone de nișă: activitatea de transplant hepatic, renal, medular; activitatea în domeniul oncologiei, atât al tumorilor solide, cât și al oncologiei hematologice este o arie în care noi nu putem să amânăm tratamentul unui bolnav. A trebuit să continuăm activitatea în ciuda tuturor restricțiilor”, declară conf Anca Coliță.

A doua provocare amintită de aceasta a constat în menținerea constantă a activității Institutului - adică, explică managerul, ”să evităm îmbolnăvirea unui număr mare de medici, de asistente sau infirmiere pentru a putea continua activitatea”.

Măsurile luate

Anca Coliță precizează că a fost regândit triajul bolnavilor și s-a creat o zonă de triaj unde a fost detașat personal, instruit personal întrucât, subliniază managerul, ”un triaj eficient este realizat de persoane instruite să facă acest triaj”. Apoi s-au regândit și circuitele epidemiologice. ”Iar lucrul ăsta a fost foarte dificil pentru că Spitalul Fundeni funcționează în două clădiri, ambele destul de vechi, unde circuitele moderne, epidemiologice, sunt destul de greu de implementat, deci a trebuit, din nou, să ne gândim, să apelăm la ajutorul unor epidemiologi și să învățăm pe toți colaboratorii, colegii și, evident, pe pacienții noștri, să respecte aceste noi circuite, ceea ce a fost o provocare”, povestește managerul.

Acesta mai amintește de dificultățile din ”primele săptămâni” de obținere a materialelor și echipamentelor de protecție pentru personalul medical. ”Au fost foarte multe lucruri pe care a trebuit să le schimbăm aproape peste noapte”, mai precizează conf Anca Coliță. 

Potrivit acesteia, la Institutul Fundeni nu au fost focare mari de infecție și nu au fost refuzați pacienți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel