Managementul neuropatiei diabetice: identificarea simptomelor și examinarea clinică

Neuropatia diabetică se definește ca o disfuncție a nervilor periferici, fiind cauzată de diabet.

Cea mai întâlnită formă de neuropatie diabetică este polineuropatia senzitivo-motorie care afectează aproximativ 30% dintre pacienții cu diabet zaharat. În plus, calitatea vieții pacienților este pusă în pericol din cauza simptomelor și complicațiilor precum ulcerațiile piciorului. 

Simptomele neuropatiei diabetice, identificate la nivelul picioarelor

Odată ce nervii periferici au fost afectați, fibrele nervoase devin deteriorate, ceea ce  determină ca aproximativ jumătate dintre pacienții diagnosticați cu neuropatie diabetică să fie asimptomatici. Totuși, riscul crescut de mortalitate se prezintă ridicat atât în cazul neuropatiei dureroase, cât și nedureroase.

Principalele simptome ale neuropatiei diabetice se manifestă la nivelul picioarelor, în special al tălpilor, pacienții confruntându-se cu durere, amorțeală și parestezii.

2. -imagine fara descriere- (semne_69170300.png)

Neuropatia diabetică s-a dovedit a fi o boală care generează costuri ridicate de îngrijire, dar care rămâne în continuare tratată inadecvat. La această concluzie au ajuns mai mulți experți din Italia, România, Ungaria, Marea Britanie, Ucraina, Rusia, Orientul Mijlociu și SUA care au elaborat în 2020 Consensul Internațional cu privire la screeningul, diagnosticarea și tratarea neuropatiei diabetice în practica clinică.

Examinarea neuropatiei diabetice, importantă pentru un diagnostic precis

Una dintre concluziile celor 15 experți a fost modul de examinare a neuropatiei diabetice, în special a funcțiilor fibrelor nervoase mari și mici, pentru a stabili un diagnostic corect. Concret, se va realiza o evaluare neurologică generală a funcțiilor fibrelor nervoase mari: reflexul achilean, propriocepție, senzație de atingere/presiune, sensibilitate vibratorie, dar și a funcțiilor fibrelor nervoase mici: durere/sensibilitate ascuțită și alterarea percepției temperaturii.

1. -imagine fara descriere- (examinare_66676700.png)

Experții susțin că importantă este examinarea ambelor tipuri de fibre nervoase prin intermediul unor teste adecvate. Astfel, fibrele nervoase mari pot fi testate prin evaluarea senzației vibratorii, iar fibrele nervoase mici prin evaluarea senzației de durere. Tot în cadrul Consensului s-a ajuns la concluzia că fiecare anomalie bilaterală a testului de screening indică prezența neuropatiei diabetice. De asemenea, în practica clinică este indicată utilizarea chestionarelor și a scorurilor validate cu scopul de a evalua simptomele și deficitele neuropate, dar și realizarea unui diagnostic mai amănunțit.

Prof. Dan Ziegler: „Un singur test nu este suficient pentru a diagnostica neuropatia”

Profesorul Dan Ziegler - Centrul German de Diabet din Düsseldorf (Germania), unul dintre experții care au participat la Consens, subliniază că pentru a fi diagnosticată neuropatia diabetică trebuie realizate mai multe teste:

„O provocare este că jumătate dintre pacienți rămân asimptomatici și, prin urmare, trebuie să fie examinați și nu doar chestionați cu privire la simptomele lor. O altă problemă este că în această afecțiune sunt implicate diferite fibre nervoase, cum ar fi fibre mari sau mici, iar un singur test nu este suficient pentru a diagnostica neuropatia. 

Deci, în multe situații, aveți nevoie de un set de teste, dar sunt multe și nu sunt suficient de standardizate, astfel încât se pune întrebarea care sunt testele cele mai potrivite? În acest sens, raportul de consens oferă recomandări practice și algoritmi distincți și condensați pentru ca medicul să poată decide ce test ar trebui să fie aplicat și cum exact aceste instrumente ar trebui utilizate în practica clinică pentru a diagnostica afecțiunea cât mai devreme posibil”, declară profesorul Ziegler.

În plus, prof. Ziegler subliniază cel mai important rol al consensului, și anume abordarea holistică care ia în considerare nu doar tratamentul simptomatic, ci și conceptul de farmacoterapie orientată patogenic.

„Am adoptat o abordare holistică pentru a obține recomandări de consens, acoperind toate domeniile relevante și definind algoritmii necesari pentru screeningul, diagnosticul și tratamentul neuropatiei diabetice, care sunt relevanți în mod specific pentru practica clinică”, mai susține profesorul Ziegler.

Semnificația științifică și clinică a recomandărilor a fost recunoscută prin publicarea consensului în „Diabetes Research and Clinical Practice”, jurnalul oficial al Federației Internaționale de Diabet (IDF), iar informațiile referitoare la consens sunt disponibile online pe www.woerwagpharma.ro/ro/conferinta-consens

Evenimentul științific a fost susținut de către Wörwag Pharma, Boblingen, Germania – Companie farmaceutică germană specializată în soluții terapeutice pentru managementul diabetului zaharat și a complicațiilor acestuia, în special a neuropatiei diabetice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel