Mame minore: aprope 13.000 de adolescente sunt la prima naștere, peste 3.500 la a doua și 673 la a treia

Mame minore
Mamele adolescente continuă să fie în număr destul de mare în România. Tot mare este și numărul celor aflate la a doua sau a treia naștere, recordul fiind al unei tinere sub 19 ani, aflată la a șasea naștere.

Deși cifra este într-o ușoară scădere, numărul mamelor minore este încă unul ridicat în România. Potrivit unui comunicat al Organziației Salvați Copiii România, dintre adolescentele-mame cu vârsta sub 19 ani, 12.906 sunt la prima naștere, 3.657 la a doua, 673 la a treia. Deși ar părea greu de crezut, dar 63 sunt la a patra naștere, iar șapte sunt la a cincea naștere și una la a șasea naștere.

Numărul nașterilor la mamele minore a scăzut ușor în 2018, atât în cazul mamelor sub 15 ani (de la 743, în 2017 la 674), cât și în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani (de la 18.173 la 17.307).

Potrivit statisticilor oficiale, din 674 de copii născuți de mame mai mici de 15 ani, doar 79 au tatăl tot adolescent (sub 20 ani). La mamele între 15 și 19 ani, din 17.307 copii, doar 2.120 au tatăl sub 20 de ani (pe acest palier, sunt și tați de peste 65 de ani).

Condiții precare, copii vulnerabili

Din păcate, copiii născuți de mame minore sunt vulnerabili, atât social, cât și medical. În multe cazuri, nașterile sunt premature, ori sarcina nu au fost monitorizată medical.

„De cele mai multe ori, adolescentele mame provin din medii sărace, fără acces la asistență medicală constantă și de calitate. Și de aici, consecințe extrem de grave și, din păcate, ireversibile: nașteri premature, mortalitate infantilă ridicată, copii crescuți de copii, în medii socio-economice precare, perpetuând, de fapt, discriminările”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Cele mai multe mame adolescente sunt din mediul rural - 65% dintre cele sub 15 ani și 67% dintre cele cu vârsta între 15 și 19 ani.

Potrivit unei cercetări efectuate de Salvați Copiii în 2018, cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a nașterilor premature, șapte din zece mame minore nu au beneficiat niciodată de planificare familială, iar cinci din 10 gravide minore din mediile defavorizate nu au efectuat ecografiile recomandate în sarcină. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel