Mai mulți angajați din Turcia, amenințați că vor fi concendiați dacă nu se vaccinează

Vaccinare
Mai mulți angajații turci de la unele companii sunt amenințați că își vor pierde locurile de muncă dacă nu se vaccinează împotriva Covid-19.

Decizia unor angajatori turci de a impune vaccinarea obligatorie angajaților lor a stârnit dezbateri aprinse în Turcia, în contextul în care guvernul își menține politica de vaccinare voluntară, arată surse citate de Digi 24. 

Unii angajatori și-au luat angajamentul de a-i încuraja pe angajați și pe clienți să se vaccineze. Alții spun că vor merge pe restricții pentru cei nevaccinații. Există, însă, și companii care sunt dispuse să îi concedieze pe angajații care nu vor să se vaccineze anti-Covid. Aceste decizii ale angajatorilor turci au provocat o dezbatere aprinsă în ce privește legalitatea acestor demersuri.

O companie care are în proprietate mai multe trusturi media, a fost prima companie care a decis să impună obligativitatea vaccinării printre angajați. Astfel, a anunțat că îi va concedia pe angajații care vin la birou nevaccinați după data de 15 septembrie.

De asemenea, un lanț de școli private a anunțat că nu va mai continua colaborarea cu angajații care nu se vaccinează până la începutul noului semestru școlar. Directorul instituției, Hussein Yucel, a spus că îi respectă pe angajații care refuză să se vaccineze, însă că nu mai poate menține colaborarea cu ei pentru a nu pune în pericol sănătatea copiilor, mai arată sursa citată.

Situații similare există și în alte țări – în SUA, din Wall Street până în Silicon Valley, de la companii aeriene până la abatoare, un număr mare de companii americane le cer angajaților să se vaccineze, amenințând cu rezilierea contractelor, în caz contrar. Recent, postul CNN a concediat trei angajați care nu s-au vaccinat, în ciuda condiției impuse de angajatori.

Deși experții internaționali spun că firmele au autoritatea legală să ia aceste măsuri, companiile au fost reticente până acum de teama reacțiilor. În Turcia, însă, experții spun că angajatorii nu pot, din punct de vedere legal, să își oblige angajații să se vaccineze, însă pot să le încheie contractele de muncă pe motiv că pun în pericol sănătatea publică.  

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel