Lupta împotriva SIDA, tuberculozei şi paludismului are nevoie de mai mulți bani

SIDA
Lupta împotriva SIDA, tuberculozei şi paludismului are nevoie de "investiţii sporite", deoarece indicele de mortalitate şi infecţie al acestor boli este în continuare mult prea ridicat, potrivit Fondului mondial de luptă împotriva acestor boli publicat miercuri la Paris, relatează AFP.

De la crearea Fondului mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi paludismului, în 2002, s-au înregistrat "progrese extraordinare", iar acţiunile pe care le-a finanţat Fondul au permis salvarea a 27 de milioane de vieţi.

"Totuşi, cifrele mortalităţii provocate de SIDA, tuberculoză şi paludism sunt în continuare prea ridicate, cât şi în privinţa numărului anual de infecţii", notează directorul executiv al fondului, Peter Sands, în acest raport prezentat la Paris.

Tuberculoza a devenit "principala cauză de mortalitate a unei maladii infecţioase, provocând 1,7 milioane de decese şi peste 4 milioane de noi cazuri nedetectate în fiecare an", se arată în raport.

Pe de altă parte, "este alarmant să constatăm că numărul cazurilor de paludism este din nou în creştere, după ce timp de zece ani s-a menţinut în scădere". În 2016, s-au înregistrat 5 milioane de cazuri de paludism în plus faţă de 2015.

 "Trebuie să acţionăm de urgenţă"

În schimb, numărul deceselor provocate de SIDA a scăzut la sub un milion în 2016 şi 2017, reprezentând de două ori mai puţin decât vârful atins de epidemie în 2005, potrivit cifrelor dezvăluite în iulie de ONUSIDA.

Totuşi numărul noilor infecţii cu HIV este în creştere în rândul anumitor populaţii-cheie precum şi în rândul adolescenţilor din unele ţări", potrivit Fondului.

"Dacă vrem să punem capăt epidemiilor până în anul 2030 (...) trebuie să acţionăm de urgenţă", asigură Peter Sands, pledând pentru investiţii "revizuite în sus" şi "parteneriate mai eficiente".

Principalii contribuabili la Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi paludismului sunt SUA, Franţa, Marea Britanie, Germania şi Japonia.

Odată la trei ani are loc o conferinţă de finanţare, menită să strângă fonduri pentru următorii trei ani. Următoarea conferinţă va avea loc în Franţa, la Lyon, pe 10 octombrie 2019. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel