Un simplu ecograf abdominal îți poate...
Vezi și: Calciul și fibrele, esențiale pentru sănătatea intestinului. Reduc riscul de cancer de colon
Vezi și: Fierbe un usturoi și bea infuzia înainte de culcare. Rezultatul te va uimi, mai ales în zilele reci
Arderea unei lumânări poate adăuga căldură și atmosferă în locuință în mijlocul iernii, dar cercetătorii au avertizat asupra posibilelor efecte negative asupra funcțiilor creierului.
Un studiu recent, publicat în Revista Nature, a arătat că chiar și expunerea scurtă la concentrații mari de poluare aeriană sub formă de materie particulată (PM) poate afecta abilitatea unei persoane de a se concentra asupra sarcinilor, de a evita distragerile și de a se comporta într-un mod social acceptabil.
În cadrul studiului, 26 de adulți au fost expuși fie la concentrații mari de PM provenite de la lumânări aprinse, fie la aer curat, timp de o oră. Participanții au fost rugați să respire normal sau să folosească o clemă nazală.
Testele cognitive efectuate la patru ore înainte și după expunere au arătat reduceri semnificative ale atenției selective și ale discriminării expresiilor emoționale, indiferent de tehnica de respirație folosită.
Vezi și: Secretul japonezilor pentru tinerețe veșnică. Selenoproteinele, rol protector
Vezi și: De ce nu au efect medicamentele pentru diabet. Care este legătura cu vârsta pacientului
Lumânările parfumate - FOTO: Freepik@vecstock
Dr. Thomas Faherty, coautor al studiului de la Universitatea din Birmingham, a explicat impactul pe care îl au lumânările.
"Studiul nostru oferă dovezi convingătoare că chiar și expunerea pe termen scurt la particule fine poate avea efecte negative imediate asupra funcțiilor creierului esențiale pentru activitățile zilnice", a subliniat dr. Thomas Faherty.
Atenția selectivă ajută la luarea deciziilor și la comportamentele orientate spre obiective, cum ar fi prioritizarea cumpărăturilor la supermarket în timp ce ignori alte produse și reziști tentațiilor impulsive. Cognitivitatea socio-emoțională presupune detectarea și interpretarea emoțiilor proprii și ale altora, ajutând astfel la ghidarea comportamentului social acceptabil.
Vezi și: De ce să pui un bol cu sare pe calorifer. Trucul care te salvează în nopțile de iarnă
Cercetătorii sugerează că inflamația provocată de poluare ar putea fi responsabilă pentru aceste deficite cognitive, dar au menționat că memoria de lucru nu a fost afectată, ceea ce sugerează că anumite funcții ale creierului sunt mai rezistente la expunerea pe termen scurt la poluare.
Profesorul Francis Pope, tot de la Universitatea din Birmingham, a subliniat că poluarea aerului poate reduce productivitatea lucrătorilor, având "implicații semnificative asupra societății și economiei într-o lume înalt tehnologică, dependentă de excelența cognitivă".
"Productivitatea scăzută afectează creșterea economică, subliniind necesitatea urgentă de reglementări mai stricte privind calitatea aerului și măsuri de sănătate publică pentru a combate efectele dăunătoare ale poluării asupra sănătății creierului, în special în zonele urbane cu poluare mare", a subliniat prof. Francis Pope, potrivit Express.
Studiul a implicat cercetători de la Universitatea din Manchester și a fost publicat în revista Nature Communications.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un simplu ecograf abdominal îți poate...
Această plantă aduce bogăție și...
Medicul Mihai Dobra ne-a vorbit...
Dacă ai oricare dintre aceste...
Trucul inedit care previne aburirea...
Greșeala enormă pe care ai făcut-o...
Terapia care vindecă cel mai agresiv...