Lucrurile din viața de zi cu zi care duc la cancer. Dr Mircea Dediu (SANADOR): Cât timp stai la televizor

Timpul petrecut în fața televizorului grăbește apariția unor afecțiuni
EXCLUSIV
Dr Mircea Dediu, șeful Secției Oncologie Medicală de la Centrul Oncologic SANADOR, a explicat, EXCLUSIV la Interviurile DC News și DC Medical, care sunt lucrurile minore din viața de zi care ne cresc uriaș riscul de cancer. Sunt lucruri banale, pe care am putea să le controlăm foarte ușor, dar nu o facem, avertizează specialistul.

Fumatul este primul și cel mai important factor de risc pentru cancer și doar simpla renunțare la acest viciu păcătos ar reduce la jumătate numărul de cazuri noi de cancer care apar, a punctat reputatul oncolog Mircea Dediu, Șeful Secției Oncologie Medicală de la Centrul Oncologic SANADOR din Capitală. Sunt însă alte lucruri banale a căror contribuție la apariția cancerului este decisivă și înspăimântătoare deopotrivă. 

Sanador

Uitatul la televizor crește riscul de cancer

„La nivelul de magnitudine asociat fumatului nu mai exist alt factor de risc. Pe de altă parte, dacă este să numim anume factori de risc care stau sub controlul nostru, al doilea pe care l-am considera a fi demn de mențiune este sedentarismul, în deplină asociație cu obezitatea. Deci aceste două aspecte sunt extrem de importante și sunt dovezi substanțiale că stilul de viață sedentar și/sau creșterea ponderală impactează asupra creșterii incidenței diverselor localizări neoplazice. Iar această recomandare a activității fizice nu trebuie înțeleasă în mod extrem, în sensul că eu acum recomand ca toată lumea de mâine să meargă la sala de forță și să tragă de niște aparate. Deci, nu acesta este mesajul.

Acele activități de intensitate au alt scop și nu de ele vorbim. Noi vorbim de lucruri simple, de genul timpului cât stai la televizor. Sunt date care arată incidența cancerului foarte elocvent: dacă stai numai două ore (la televizor, n.r.) este un  risc mai mic, dacă stai între 3-4 ore, riscul (de cancer, n.r.) e cu 20% mai mare. Dacă stai 5-7 ore, riscul se duce și mai sus. Despre asta vorbim, cât timp stai și te uiți la televizor”, subliniază dr Mircea Dediu.

Minima deplasare pe jos

Reputatul oncolog spune că un alt lucru important pe care parcă am uitat să-l facem este banalul mers pe jos. Iar impactul său asupra sănătății este uriaș. 

„În ce măsură, în fiecare zi, faci un minim de deplasare, de deplasare firească. În sensul că, în loc să iei mașina să te duci până la magazin, mergi frumos pe jos, faci un sfert de oră dus, un sfert de oră întors. În Statele Unite se spune, spre exemplu, că atunci când te duci la serviciu să-ți lași mașina în parcare în colțul cel mai îndepărtat, acolo fiind acele parcări mari. Și aceea se consideră că e un mod de a sprijini activitatea fizică firească.

Sau dacă stai, de exemplu, la etajul 8, te urci cu liftul până la 6 și două etaje să mergi pe jos. Sau de la 7 măcar până la 8. La coborâre, iarăși, poți să cobori și pe scări, nu trebuie să te urci neapărat în lift.

Deci, acestea sunt lucrurile care pot fi făcute ușor și care au impact extrem de consistent, în condițiile în care ar trebui să fie banale, dar nu sunt banale. Toți suntem comozi, preferăm să luăm liftul, preferăm să fim mecanizați în deplasare, și pentru orice lucru să-l facem cât mai ușor. Dacă s-ar putea din telecomandă, ar fi cel mai bine. Despre asta se aduce în discuție din ce în ce mai mult că minima - sau dacă vreți -  fireasca mobilitate fizică este extrem de importantă. Și asta stă asupra noastră”, subliniază dr Mircea Dediu.

Echilibrul, cheia în dietă

Sunt multe diete promovate ca fiind ideale pentru a fi sănătos, dar specialistul SANADOR spune că lucrurile trebuie privite simplu:cum nu putem mânca exclusiv bio, cel mai bun lucru e să păstrăm echilibrul alimentelor pe care le consumăm. 

„În al doilea rând, se aduce în discuție dieta. Aici eu nu vreau să spun decât că e o problemă complicată și complexă. Și sunt tot felul de regimuri recomandate și e o cultură a dietei. În altă ordine de idei, constatăm că e din ce în ce mai greu să ne aprovizionăm firesc cu un aliment cât de cât necontaminat cu anumite lucruri și vedem și noi că toate alimentele, indiferent de care sunt, ni se tot anunță „vedeți că nu știu ce au pus în ele”, „vedeți că nu știu ce s-a retras de pe piață”. Deci, e foarte greu în condițiile acestea să ai o siguranță că ai să poți să faci și ai să poți să eviți. Că soluția nu e decât să ai petecul tău de pământ și să mănânci de acolo, ceea ce nu e rezonabil să o recomandăm. Cine ar putea? Dar pentru că așa cum spuneam problema aceasta este complicată, cred că un mesaj simplu și normal este să avem o dietă echilibrată: carne, brânză, ouă, legume, fructe, totul să fie într-un oarecare echilibru. Cred că dacă vom face asta și nu vom fi exclusiviști, într-o direcție sau în cealaltă, eu cred că vom face un lucru bun”, a explicat dr Mircea Dediu. 

Greutatea și alcoolul

Oncologul subliniază că pentru a fi sănătos trebuie să începi să ai grijă de tine încă din adolescență și tinerețe. Pentru că, spre exemplu, obezitatea, care se instalează treptat, contribuie foarte mult la riscul de cancer. La fel și consumul de alcool. 

„Al  treilea lucru, tot la fel de important, simplu de explicat, fără să se supere lumea pe mine, este greutatea corporală. Atât trebuie să faci, și eu cred că dacă ești cu greutatea corporală în limite normale, ai și o dietă foarte bună, ai și un risc foarte mic, faci extrem de multe lucruri. Totul e să te controlezi la greutate.  Și aceste lucruri pe care le recomand trebuie făcute din vreme, trebuie făcute într-adevăr din tinerețe, din adolescență, este un lucru care ar trebui urmărit. Tot în legătură cu ceea ce putem să facem: alcoolul. Alcoolul este implicat în foarte multe localizări tumorale. Și dacă până deunăzi se considera, de exemplu în Statele Unite se recomanda că este rezonabil ca în fiecare zi un bărbat să consume echivalentul a unei doze de bere de 500 de ml și la femeie de 330 de ml, de aceea s-au și făcut aceste dimensiuni, ultimele recomandări arată că nu mai există niciun fel de doză safe (sigură, n.r.). Oricât de mică este, poate să creeze un mediu propice (dezvoltării tumorilor, n.r.). Și acum se spune că, luat la bani mărunți, alcoolul este al doilea factor cancerigen după fumat! Fără să le punem pe  o ierarhie de scară, că nu se poate, dar apropos de lucrurile care pot fi cuantificate mai clar. Este o problemă”, punctează dr Mircea Dediu. 

ce trebuie să faci, pas cu pas, când suspectezi că ai cancer și de ce e nevoie ca o echipă complexă de medici să supravegheze cazul fiecărui pacient oncologic, aflați din VIDEO: 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel