Radiografiile și radiațiile din...
Este cunoscut faptul că un somn de 7-9 ore, așa cum recomandă specialiștii, dar mai ales de calitate, are un impact major asupra stării de bine și de sănătate. Însă stilul de viață actual, în care suntem mereu pe fugă, de acasă la serviciu, cu multele activități cotidiene pe care le avem de îndeplinim, ne fac pe unii dintre noi să nu găsim răgazul pentru a ne odihni așa cum trebuie, iar acest lucru poate fi un factor de stres în plus.
Unii specialiști ne recomandă pentru un somn odihnitor să evităm dispozitivele electronice cu cel puțin două ore înainte de culcare, să facem un duș fierbinte seara sau să bem un ceai care ne induce starea de somn.
Unul dintre cele mai frecvente sfaturi pentru un somn bun este acela de a face exerciții fizice în mod regulat, iar potrivit cercetătorilor, acesta este un sfat bun.
O meta-analiză din 2015, care a analizat toate cercetările actuale privind calitatea somnului, durata și exercițiile fizice, a arătat că atât exercițiile fizice pe termen scurt, cât și cele regulate (câteva ședințe pe săptămână) pot duce la un somn mai bun, notează Science Alert.
Aerobicul ne ajută să dormim mai bine. FOTO: Freepik
Acest lucru înseamnă că și o singură repriză de exerciții fizice poate fi suficientă pentru a îmbunătăți calitatea și durata somnului.
Cercetările ne arată, de asemenea, ce tipuri de exerciții fizice pot contribui la îmbunătățirea somnului. S-a demonstrat, de exemplu, că exercițiile aerobice regulate ajută oamenii să adoarmă mai repede, să se trezească mai puțin în timpul nopții și să se simtă mai odihniți în dimineața următoare.
Acest lucru a fost valabil pentru mai multe tipuri diferite de exerciții aerobice, cum ar fi ciclismul, alergarea și chiar mersul pe jos rapid.
Vezi și: Melatonina, beneficii și reacții adverse. La ce trebuie să fiți atenți dacă luați hormonul somnului
În timpul somnului, organismul efectuează o serie de procese de reparare și întreținere care afectează aproape toate părțile corpului. Prin urmare, un somn bun sau lipsa somnului poate avea un impact asupra organismului atât la nivel mental, cât și fizic.
Care sunt beneficiile unui somn bun:
Stare de spirit îmbunătățită. Somnul reface organismul și îmbunătățește nivelul de energie, astfel încât trezitul bine odihnit poate avea un impact pozitiv asupra stării de spirit a unei persoane. În schimb, persoanele care dorm insuficient prezintă un risc mai mare de a se confrunta cu tulburări psihice.
Inimă sănătoasă. Un somn de calitate promovează sănătatea cardiacă. În timpul somnului, ritmul cardiac încetinește, iar tensiunea arterială scade.
Zahărul din sânge reglementat. Somnul are un impact asupra relației organismului cu hormonul insulină, care ajută zahărul din sânge, sau glucoza, să intre în celulele organismului.
Îmbunătățirea funcției mentale. Se crede că somnul ajută la memorie și la gândirea cognitivă. Teoria plasticității creierului, o teorie majoră privind motivul pentru care oamenii dorm, susține că somnul este necesar pentru ca creierul să poată crește, să se reorganizeze, să se restructureze și să facă noi conexiuni neuronale.
Sistem imunitar refăcut. Teoriile restaurative ale somnului sugerează că somnul reface și repară organismul, făcând ca oamenii să se simtă revigorați dimineața.
În timpul somnului, organismul produce hormoni de creștere necesari pentru dezvoltarea copiilor și adolescenților. Acești hormoni de creștere repară, de asemenea, țesuturile și celulele la persoanele de toate vârstele. De asemenea, organismul produce citokine în timpul somnului, care sprijină sistemul imunitar în lupta împotriva infecțiilor.
Eliberarea stresului. Un somn adecvat în fiecare noapte poate ajuta la gestionarea stresului. Atunci când oamenii se trezesc revigorați, evită factorii de stres care apar atunci când sunt lipsiți de somn, cum ar fi performanțele slabe, dificultatea de a gândi clar și lipsa de energie.
Un somn de calitate poate reduce, de asemenea, anxietatea, depresia și alte tensiuni de sănătate mintală legate de stres.
Performanță sportivă. Somnul este un element cheie al recuperării atletice, iar producția de hormoni de creștere a organismului este maximă în timpul somnului.
Acești hormoni de creștere sunt necesari pentru repararea țesuturilor și probabil contribuie la creșterea musculară.
Menținerea unei greutăți sănătoase. Somnul de calitate, pe lângă exercițiile fizice, gestionarea stresului și alegerile alimentare sănătoase, reprezintă o parte importantă a menținerii unei greutăți sănătoase.
În timpul somnului, organismul produce în mod natural o cantitate mai mare de inhibitor al apetitului, numit leptină, reducând în același timp producția de grelină, stimulent al apetitului, notează SleepFoundation.
Vezi și: Ceaiul care te scapă de insomnie. Este plin de vitamine și minerale
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...