Această vitamină îți protejează...
Birocrația face dificil accesul pacienților la anumite servicii medicale de specialitate. În plus, există și anumite neconcordanțe în ceea ce priveștee vârsta persoanelor care sunt expuse riscului de a dezvolta osteoporoză. Unele ghiduri arată vârsta de peste 50 de ani, iar altele vorbesc de persoanele de peste 65 de ani.
Prof. Dr. Florin Buicu, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență" că numărul cazurilor de osteoporoză este în continuă creștere.
”Trag un semnal de alarmă. Datele pe care le avem din 2019, aferente anului 2017-2018 nu luăm în calcul următorul lucru. Începând cu anul 1967, numărul de nașteri anuale era de 500.000 de nou-născuți. Până în anul 1967 numărul anual de nou-născuți era de până în 200.000.
Începând cu anul 2017-2018, populația care s-a născut în 1967 începe să depășească acel prag de 50 de ani. Cu alte cuvinte, în perioada imediat următoare a anilor viitori, vom constata o creștere a populațiilor care sunt predispuse pentru așa ceva. Termenul de 2050 este mult mai rapid. Am început să intrăm în această perioadă”, a declarat Prof. Dr. Florin Buicu, Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie, Camera Deputaților, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Traseul pacientului cu osteoporoză – de la prevenție la management de excelență".
Prevenția joacă un rol important pentru prevenirea osteoporozei.
”Legat de prevenție, am o frază: înainte de a vindeca pe cineva trebuie să îl întrebi dacă este pregătit să renunțe la ceea ce l-a îmbolnăvit. Este fraza perfectă pentru prevenție.
Cred că această comunicare cu populația este foarte importantă. Programele de informare, de diverse tipuri, au un rol foarte important. Avem peste 750.000 de persoane singure în mediul rural, care au peste 65 de ani, reprezintă un potențial neplăcut al posibililor pacienți pentru acest domeniu.
Dacă doar venim cu reglementarea personalizării în medicină, dar nu venim și cu o reglementare foarte clară din perspectiva responsabilității medico-legale a medicului în aplicarea unor tratamente clare, este posibil, pentru că trăim perioada unei medicine defensive, să nu mai avem medicii care să aplice aceste diagnostice și tratamente personalizate dacă nu au în spate un ghid sau protocol care este valabil pe o populație”, a mai precizat sursa citată.
În plus, trebuie realizate noi ghiduri în domeniu astfel încât acestea să fie corelate cu noutățile din domeniu.
”Există, inclusiv, la nivelul specialiștilor anumite conflicte între prevederile ghidurilor de un tip, cu prevederile ghidurilor de alt tip. Care ghiduri le transpunem la nivel național? Este rolul comisiilor de specialitate de la Ministerul Sănătății care să fie mult mai active și să poată să propună ministrului Sănătății acești pași.
La nivelul Colegiului Medicilor, comisiile de specialitate pe domenii ar putea să fie un instrument foarte important care să vină cu aceste propuneri.
Legat de multidisicplinaritatea tratamentului ca abordare multidisciplinară a specialității aș vrea să fiu optimist, dar am constatat că în cazul cancerului unde există obligativitatea colaborării multidisciplinare, chiar și acolo pentru a beneficia de decontare avem o problemă. Faptul că mi-am permis să ridic Casei Naționale de Asigurări de Sănătate o întrebare, era legată de următorul aspect: avem programul de ortopedie care presupune montarea protezelor. Dar oare, Casa nu poate să introducă în criteriile de decontare a protezelor obligativitatea ortopedului de a raporta și componenta de osteoporoză în momentul în care pune diagnosticul.
Nu îl raportezi, nu îți mai decontez programul. Pot fi imaginate și alte strategii de decontare a altor programe și nu mă refer la programul de endocrinologie sau la programul de osteoporoză. Mă refer și la alte programe. Sau, o abordare interdisciplinară a programelor.
Cel mai important este calitatea vieții pacientului. Toate aceste demersuri le facem pentru îmbunătățirea calității pacienților. Aici, organizațiile de pacienți au un rol foarte important pentru că doar cei care trăiesc aceste patologii pot, cel mai bine, să ne spună de ce piedici s-au lovit și care ar fi nevoia de reglementare pentru domeniul respectiv.
Am observat că ducem mult către medicul de familie. Mai trag un semnal de alarmă. Poate la un moment dat o să redefinim ce înseamnă medicină primară pentru că dacă nu avem medici de familie pentru anumite patologii, poate redefinim modalitatea de acces în sistemul de sănătate și dacă în cadrul specializării de obstetrică-ginecologie pentru nașteri există posibilitatea directă a prezentării la ginecolog, fără să mai treacă neaparat cu bilet de trimitere de la medicul de familie, poate ne gândim și pentru genul acesta de patologii cu impact în sănătatea publică să existe posibilitatea de prezentare directă în ambulatoriul de specialitate pentru aceste cabinete, fără să mai fie necesar acel bilet de trimitere, care reprezintă baza decontării în sistemul social de asigurări de sănătate.
Trebuie să vedem toate aceste lucruri transpuse în realitate, adică să și facem, nu doar să spunem că facem”, a mai explicat prof. dr. Florin Buicu.
Vezi mai multe în VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...